Децата са с предимство, те винаги ще са с код "червен" за линейките. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод въвеждането на стандарт за спешната помощ в страната в сутрешния блок на Нова тв. "Код червен" ще се ползва за означаване на най-спешните пациенти, при които линейката трябва да стигне до 8 минути.

Това не означава, че възрастните ще бъдат дискриминирани, но от децата не може да се снеме анамнеза, а родителите винаги са много притеснени в обясненията си, допълни Шарков. Но при всички случаи важно е страданието на пациента, а не неговата възраст, стана ясно от думите му.

Новият ред, при който линейките трябва да стигат до пациентите от 8 минути до 2 часа според спешността на страданието, ще стане факт до месец, уточни Шарков. По думите му линейки ще бъдат пренасочвани в движение, ако са тръгнали за пациент с код зелено, но се появи червен код в района.

Центърът за спешна помощ влиза в процедура на акредитация и ще започне да обучава лекари за бърза помощ, каза още Шарков.

За първи път хората, които постъпват на работа в Спешна помощ са повече от тези, които напускат, съобщи зам.-министърът.