Подписка за спешно премахване на металните прегради от двете страни на жп линиите в кв. „Родина 4“ е внесена във вторник в общинската администрация. Тя е подкрепена от 276 живеещи в района, според които с поставянето на металните решетки е затворен пътят от ул. „Стара планина“ към бул. „Цар Освободител“. 
Затворени сме и отгоре, и отдолу, като в концлагер сме. Най-близкият магазин е на ул. „Борисова“, но ние не можем да стигнем дотам, каза Марийка Иванова. 
С малко дете съм и няма как да прекося. Няма алтернатива, съгласни сме, че трябва да се обезопаси, но да има подлез или надлез, коментира Ралица Пенчева.
Живеещите в района споделят, че не им пречи самото ограждане, а това, че предварително няма изграден друг път. По думите им всякакъв вид решение - прелез, дистанционна бариера, надлез, подлез, пътечка, подход с бетонни плочи, ще бъде добро, но това, което е направено, определят като непоносимо, дразнещо и обидно.
Единственият вариант, който остава за нас, е да излезем при подлеза на жп гарата, но там вечер няма осветление, мястото е превърнато на сметище и има наркомани, каза Пенка Атанасова. Има и още една импровизирана пътечка, по която обаче също е рисковано да се премине. 
Жителите на „Родина 4“ припомниха, че преди 30 години е имало бариера и дървени плоскости, по които са минавали пешеходци, майки с колички, велосипедисти, инвалидни колички. По думите им затварянето на пътя е било на два етапа, като първоначално са премахнати бариерата и дървените плоскости. А поставянето на металните решетки миналата седмица вече е предизвикало у хората гняв и възмущение. 
„На 17 август осъмнахме оградени с метални прегради от двете страни на жп линиите, като единствен възможен начин да стигнем до останалата част на града, карайки ни да се усещаме като в резерват“, е посочено в жалбата до кмета Пламен Стоилов. 
Общината няма отношение към поставянето на металните заграждения, това е извършено от Национална компания „Железопътна инфраструктура“(НКЖИ), каза кметът Пламен Стоилов. Той обясни, че през годините не е търсен вариант за достъп на живеещите в района, като вече е възложено и ще се търси вариант, подобен на жп надлеза на бул. „Липник“. Това обаче не може да стане веднага, тъй като първо трябва да има проектиране и да се заложат средства в бюджета.  
Решението за обезопасяването на жп линиите в този участък е на ръководството на НКЖИ, казаха от русенския клон. Тези пана се поставят за предотвратяване на нещастните случаи, които напоследък зачестиха. Най-пресният пример е инцидентът с ученика от Гимназията по електротехника в началото на годината именно в района на „Родина 4“. Искаме да избегнем бъдещи нещастни случаи със загинали на релсите или с евентуални самоубийства на това място и затова се предприеха тези мерки, казаха от НКЖИ-Русе и уточниха, че общината е уведомена да потърси безопасни места за пресичане на релсовия път.