След обилния сняг през януари обновеният с 10 млн. лева градски площад отново аварира. Голяма част от плочките се отлепиха и се превърнаха в капан за невнимателните минувачи. Ако не си гледаш в краката, току си се спънал или си стъпил накриво. Отделно има и плочи, предимно по-големите от сив гранит, които са сериозно напукани и дори счупени. А в ремонта се наляха толкова средства, и то европейски.
Площад „Свобода“ трябваше да бъде гордостта на Русе, но още преди да му прережат лентата, работници с кофи и шпакли започнаха да оправят дефектните плочи. Оттогава та чак до днес все така му върви на скъпия плочник - мине, не мине време и го ремонтират. Очевидно, че качеството му куца.  
Единственото утешение е, че площадът още е в гаранционен срок и всеки ремонт е за сметка на изпълнителя. Само че и той ще изтече. Дотогава има само 2 години, а след това всички поправки ще бъдат за сметка на Общината, т.е. за редовия данъкоплатец.
Воден от изтъкнатите вече съображения, кметът Пламен Стоилов обяви, че предстои да бъде назначена комисия от експерти, която да определи щетите и да се произнесе за причините, поради които плочките се отлепят и чупят периодично. Според нашите наблюдения счупените плочи са най-вече на места, през които минават тежките тирове, които доставят техника за концерти и други мероприятия на откритата сцена, заяви Стоилов. Затова той ще иска специалистите да кажат до колко тона натоварване могат да понесат плочките. Въз основа на тази информация Общината би могла да ограничи влизането на камиони с тежест, по-голяма от оптималната. Освен това комисията ще трябва да се произнесе и защо плочките непрекъснато се отлепят, за да могат дефектите трайно да се отстранят.
През следващата седмица очакваме снегът да се стопи, за да може да бъде направен щателен оглед на щетите, а самият ремонт ще започне напролет, защото сега температурите не го позволяват, заяви кметът. Той съобщи още, че е открит дефект и в шадравана със статуята „Момчето с хидрата“. При пълнене на коритото водата изтичала. Очевидно някъде има пукнатина, но обектът е приет от комисия и сега няма как да предявим претенции, ще трябва да търсим вариант да остраним дефекта, каза Пламен Стоилов, като припомни, че цялата реконструция по европейския проект на площада и Градската градина е реализирана не в неговия мандат.