Останали ли са здрави плочки по тротоарите на ул. „Борисова“ и в центъра на Русе, се пита всеки гражданин, който за нещастие има път оттам в дъждовно време.
Особено лошо е състоянието на плочките пред Гимназията по икономика и управление „Елиас Канети“ и отсреща пред сградата на бившето Музикално училище. Някои плочки са изпочупени, на места потъват, но повечето са разместени и голямата опасност се крие в това, че човек не знае коя точно ще се обърне под краката му. Освен че това може да спъне някого, в дъждовно време е като една от първите електронни и компютърни игри „Супер Марио“, където трябва да се различи подвижната от неподвижната плочка. В Русе това е губеща игра и обикновено всеки си тръгва с мокри крачоли.
През 2018-2020 г. частично е изпълнен проект „Основен ремонт на първостепенна и второстепенна улична мрежа в град Русе“ в 9 района. През 2018 година са подменени плочките по ул.“Борисова“ от едната страна до ул.“Панайот Хитов“ и ул.“Хан Крум“ и от другата - до ул.“Рила“ и ул.“Константин Иречек“. 
Изпълнител на проекта е Обединение „Сексагинта Приста“, в което влизат шуменската „Автомагистрали Черно море“ и софийската „Пътопроект“. При повреда се очаква фирмите изпълнители да извършат съответния ремонт за своя сметка, защото те са все още в 5-годишния гаранционен срок. Това веднъж вече се е случвало през 2020 година. Причината е разместване на плочките в дъжд, тъй като пясъчната основа им се измива. Тогава решението е плочките да се положат на нова основа от циментово-пясъчен разтвор. Изглежда обаче същият проблем е налице и сега само след седмица октомврийски дъжд, а предстои още по-дъждовният ноември и снеговалежи. 
В края на септември общинският съветник от ВМРО Асен Даскалов изпрати питане по темата до кмета Пенчо Милков.
„Доволен съм от полученият отговор, ще бъдат предприети действия за извършване на ремонтни дейности в гаранционния срок, но считам, че Общината трябва сама да следи за изпълнението на договорите“, коментира Даскалов.
„Проверка е направена и фирмата изпълнител вече няколко пъти е правила ремонт на ремонта, но това така или иначе е процес, който продължава заради предвидената в проекта пясъчна основа на плочките, която се измива при дъжд. За нас това е неподходящо решение. Към момента имаме договорка да бъдат подменени плочките по ул. „Борисова“, но все още не мога да посоча ясна дата“, каза зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева.
Въобще състоянието на плочките в центъра на Русе е плачевно на много места. Като се започне от хлопащите плочки по ул.“Борисова“, мине се през потъващите плочки пред сградата на Общината и се стигне до Паметника на Свободата. Особено неприятно е, че това е представително място за града. Там плочките не хлопат и не потъват, но са грозно изпочупени и натрошени. 
„Плочките около паметника възлагаме на фирмата за текущ ремонт, като предстои да подпишем договор тази седмица“, обясни Илиева, която уточни, че става дума за „Тийм Билдинг Кънстракшън Компани“ ООД.