Трета поредна зимна буря се кани да удари Европа през идните дни. Времето в северната част на континента няма да се изясни и затопли скоро.

През изминалия уикенд последните удари на зимната буря Леон наводниха много страни в северна Европа и Великобритания, а друго явление донесе силни снеговалежи и прекъсвания на електричеството в южните части на континента.

В Североизточна Европа ниското налягане в горните слоеве на атмосферата над Средиземноморието се задържа, тъй като е блокирано от зона на високо налягане над Източна Европа. Според метеоролозите това може да доведе до необичаен за сезона дъжд и силен сняг по планините.

В нощта на вторник срещу сряда нова буря ще се разрази над Западна Европа със силни ветрове и дъжд. Засегнати ще бъдат страните от Ирландия и Великобритания до Франция и Испания.

Огромните вълни, които се образуваха по западния бряг на Франция привлякоха сърфисти от цял свят, предаде CNN. Властите предупреждават, че влизането в бурните води е опасно, но любители на екстремните преживявания бяха забелязани и до бреговете на Великобритания и Ирландия. Река Арно в Пиза, Италия, заплаши да прелее, съобщи BBC, а близо 30-метрова средновековна стена се срути в град Волтера. Части от Словения, Сърбия и Хърватия останаха без ток, много паднали дървета застрашиха хората и стотици бяха евакуирани.