Създателите на „Интерстелар“ са били прави. Пропадането в черна дупка не е краят, твърди професор Стивън Хокинг, цитиран от Independent. Въпреки, че физиците предполагаха, че материята би трябвало да бъде унищожена от огромните гравитационни сили на черната дупка, Хокинг заяви на форум в Швеция, че всъщност би могла да избяга и дори да се появи в друго измерение.

Теорията решава „информационния парадокс“, който озадачава учените от десетилетия. Докато квантовата механика твърди, че нищо не може да бъде унищожено, според общата теория на относителността е точно обратното. Въпреки това, новата теория на Хокинг казва, че всичко, което бъде всмукано в черна дупка, е в капан в хоризонта на събитията - сферичната повърхнина, заобикаляща дупката, от която се смяташе, че нищо не може да избяга.

И той твърди, че всичко, което попадне вътре, може отново да се появи в нашата или в паралелна вселена. Това се случва посредством лъчението на Хокинг - протони, които успяват да се изплъзнат от черната дупка заради квантовите флуктуации. „Ако смятате, че сте в черна дупка, не се предавайте, има изход“, заяви Хокинг на форум, проведен в Кралския технологичен институт в Стокхолм.

Във филма „Интерстелар“ Купър (в ролята Матю Макконъхи) влиза в черната дупка „Гаргантюа“. Докато корабът му се разпада заради огромната гравитационна сила на дупката, Купър се евакуира и се озовава в тесеракт - четириизмерен куб. В крайна сметка успява да се измъкне от черната дупка. Черните дупки са звезди, които претърпяват колапс в резултат на собствената си гравитация, като гравитационната им сила е толкова голяма, че дори светлината не може да се изплъзне. Но Хокинг твърди, че информацията всъщност никога не попада вътре в черната дупка, а вместо това се „проектира“ в един вид холограма, която се намира в хоризонта на събитията.

„Според мен информацията се съхранява не във вътрешността на черната дупка, както бихме очаквали, а на границата ѝ, на хоризонта на събитията“, каза проф. Хокинг. „Идеята е, че супер проекциите са холограма на влизащите вътре частици“, обясни той. „По този начин те пазят цялата информация, която иначе би била изгубена“. Хокинг смята и, че лъчението, напускащо черната дупка, може да вземе със себе си част от информацията, съхранявана в хоризонта на събитията, и да я изнесе навън. Малко вероятно е, обаче, тя да се намира в същото състояние, в което е била на влизане.

„Информацията за навлизащите частици се връща, но в хаотична и безполезна форма“, каза той. „Това е информационен парадокс. За всички практически нужди информацията е изгубена“. „Основната идея на тази лекция е, че черните дупки не са толкова черни, колкото си мислим. Те не са вечните затвори, за които ги смятахме някога. Има неща, които могат да излязат от черната дупка - както навън, така евентуално и в друга вселена“.

Очаква се Хокинг и колегите му да публикуват труда си следващия месец. „Той казва, че от самото начало информацията е вече там на два пъти, така че никога не се унищожава от черната дупка“, каза Сабине Хосенфелдер от Скандинавския институт по теоретична физика в Стокхолм за сп. „Ню Сайънтист“. „Поне аз така го разбирам“.