Националът Ивелин Попов даде интервю за спортношоу „Гонг“ на „Дарик Радио“. Нападателят говори за трансфера си в Спартак (Москва), за изявите си в руския тим и за националния отбор на България.
 
- Ивелине, как се чувстваш в новия си клуб Спартак (Москва), стартирахте силно в шампионата?
- Да! Наложил съм си да не говоря много пред медиите, не обичам подобни изяви. Хубаво е да се говори, когато има за какво. Чувствам се добре в Спартак. Наистина стартирахме добре сезона и се надявам да го завършим по същия начин.
 
- Бързо ли се „сдуши” с новите си съотборници, добре ли те приеха в отбора, който безспорно е най-големият в Русия?
- Тук съм вече от два месеца и наистина се наложих в състава. Но всичко това е постигнато с много труд, никой нищо не ми е дал даром. Аз мисля, че още има къде да се сработваме, за да може да стигнем максимума. Мисля, че ще изпипаме така нещата, че ще се сработим отлично.
 
- Със сигурност чувството при теб е различно, защото предишните ти отбори в чужбина не бяха от калибъра на Спартак (Москва). Сега публиката е много повече, и вниманието на медиите, и може би напрежението! Успяваш ли да се справиш с тези неща?
- Да, абсолютно съм съгласен с това. Наистина вниманието на медиите, подкрепата на публиката – всичко е на много по-високо ниво. Не искам да прозвучи така, че се отнасям неуважително към отборите, в които съм бил. Моята кариера винаги се е развивала така – всеки един клуб е стълбичка напред. Аз никога не съм прескачал стъпало. Мисля, че трябваше да извървя този път за да се стигне дотук.
 
- Имате ли сили да се преборите със Зенит и ЦСКА и да върнете шампионската титла във витрината на Спартак?
- Силно се надявам, но не искам да предричам, какво може да се случи, защото във футбола много бързо се сменят ситуациите. Играем мач за мач и след всеки ще се опитаме да прибавяме в актива си повече точки. И накрая да се поздравим с едно от призовите места.
 
- Треньор ти е Дмитри Аленичев – спокойно можем да кажем легенда и на Спартак и на руския футбол. Какви са ти впечатленията от него?
- Млад специалист, с който се работи доста приятно и лесно. Добър треньор.
 
- Да погледнем към мача на националният ни отбор с Норвегия. В България все повече се говори за този двубой, който може да ни отвори вратите към бараж за Европейското първенство! Особено след тъжното лято, което имахме с клубните ни отбори в Европа. Ти какво очакваш от този двубой?
- Лично аз очаквам да дойдат много фенове и с една хубава игра да вземем трите точки от този мач, защото той се явява мачът на годината!
 
- Да разбирам, че не мислиш за мача с Италия, който ще е далеч „по-касов”?
- Не трябва да се прескача мач! На първо място е мача с Норвегия. Там трябва да се хвърлят всички сили. Всеки един футболист да даде всичко от себе си в този мач! След него ще мислим за двубоя с Италия.
 
- Ти безспорно си един от най-опитните и лидерите в националния! Чуваш ли се със съотборниците си и говорите ли си все повече и повече за мача с Норвегия? Какво е настроението преди двубоя?
- Разбира се! Всеки си дава сметка, че това е мачът, който на първо място е много важен за нас футболистите. Второ – за българските фенове, за България като цяло. Трябва да направим всичко възможно за да го спечелим на всяка цена!
 
- Лично мен ме притеснява фактът, че голяма част от съотборниците ти не играят в клубовете си! Това за мен е проблем, какво мислиш ти?
- Има го това! Националният отбор е нещо много по-различно от клубен тим! И когато стъпиш на „Васил Левски” – феновете, атмосферата винаги ти помагат и даваш най-доброто от себе си. Наистина, проблем е. Но има няколко тренировки, в които всеки един от нас ще си даде сметка на какво ниво е. Аз съм сигурен, че всеки един който вземе участие в този мач ще се хвърли на 100 процента. Не трябва да се затормозяваме постоянно „Този не играе, онзи не играе”. Това е така, но трябва да си помагаме взаимно и да влезем в този мач доста здраво.
 
- Какво не трябва да повтаряме от онзи мач в Осло, който поне според мен загубихме доста злощастно?
- Не искам и аз да се връщам към него. Мисля, че тогава доста тежко ни се отрази загубата от Хърватия. А и мисля, че тогава не отстъпвахме, кой знае с какво на Норвегия. Така се получи, че загубихме с 1:2. Имахме своите шансове в началото на второто полувреме. Не се получи да вкараме. Мисля, че сега с Норвегия трябва да играем както го сторихме срещу Италия в София, когато завършихме 2:2.
 
- За мен си коренно различен на терена откакто не си с капитанската лента в националния отбор! Тежеше ли ти?
- Не бих казал, че ми тежеше. Аз бях капитан при друг треньор. Дойде нов селекционер, който си избра друг човек за капитан. Това няма никакво значение. Аз се радвам, че от ноември месец, когато изпуснах онази дузпа срещу Малта – 5-6 месеца искаха да ме отказват от футбола, всеки ден бях по медиите със скандали, аз се радвам че сам се преборих с всичките тези негативни коментари и негативна енергия върху мен. Направих трансфер в може би най-големия клуб в Русия за сериозна сума. Сами може да видите, че това лято руският пазар не е толкова активен. Доказах и ще продължа да доказвам сам. Онези, които ме отписваха от футбола, сега идват да ме прегръщат и целуват след мачовете.
 
- В края на разговора ни – нещо позитивно! Свикна ли с живота в мегаполис, какъвто е Москва?
- Честно казано, ако трябва да се прави нещо, ти отнема поне половин ден! Аз живея извън Москва, в Подмосковието. Близо съм до базата на Спартак. С жена ми избрахме тази къща, за да ни е по-удобно и по-спокойно. И когато се наложи да отидем до центъра винаги отнема доста време, защото има много задръствания, но се свиква с всичко.
 
- Разпространи в личния си профил във „Фейсбук“ и интересни снимки с твоя съотборник в националния отбор Георги Миланов, който сега ти е и съгражданин.
- Да, да! Бяха ни поканили на рожден ден на неговата приятелка. Това е хубаво – когато има българи в един и същи град в чужбина. Още повече, че ние в Литекс играхме заедно 5 години. Поддържаме връзка и е доста приятно.

- Какво си пожелаваш до края на годината?
- Пожелавам си до края на годината националният отбор да се класира минимум на бараж за европейското и със Спартак ако може до края на полусезона да бъдем на едно от челните места.