Двойният убиец от Джебел Мерт Мехмед получи 30-годишна присъда, произнесена от 5-членен състав на Окръжния съд в Кърджали, предаде кореспондента на БГНЕС в региона.

С тази присъда съдът призна Мерт Мехмед за виновен и му определи наказание доживотен затвор, което след редукцията стигна до лишаване от свобода за срок от 30 години при първоначално строг режим. Делото започна и приключи днес и се гледаше по съкратената процедурата.

Отделно от това магистратите присъдиха да бъде изтърпяна и пробация след излизането му на свобода. Съдът уважи и предявените граждански искове на наследниците на убитите в общ размер на 400 000 лв. Родителите на Джейлян, майка на мъртвото момиче ще получат 300 000 лв., а бащата на детето – 150 000 лв. плюс 6000 съдебни разноски.

Мерт Мехмед бе осъден да заплати и 18 000 лв. държавна такса върху уважените граждански искове, както и над 10 000 лв. за разходите по досъдебното производство. Това е цената на изключително жестоко убийство от 22 април 2014г., когато ученикът съсече с брадва спящите майка и дъщеря. Служебният защитник на Мерт адвокат Георги Белев заяви, че присъдата ще бъде обжалвана в 15 – дневен срок пред пловдивския апелативен съд по желание на подсъдимия.