По трупа на на Мехмед, който бе открит днес в местността „Яденица” след 4 дни издирване, няма видими следи от големи наранявания. При първоначалния оглед са били открити дребни драскотини, вероятно от тежкия планински преход. Основните версии за смъртта на младежа са, че е починал от хипотермия, или е паднал лошо, което може да е предизвикало вътрешен кръвоизлив.Истинските причини за смъртта на младежа ще станат ясни едва след като бъде извършена аутопсия в Съдебна медицина – Пазарджик. 
Криминалисти от РПУ - Септември, ще разследват и установяват причините за трагедията. Създадена е организация за свалянето на тялото на загиналия младеж до Пазарджик, е съобщил за „24часа“ говорителят на полицията Мирослав Стоянов, който се намира в района. 

Както БЛИЦ вече съобщи, тялото на издирвания вече четвърти ден 21-годишен мъж от велинградското село Света Петка е открито преди обед в района на местността „Яденица”.  Младият мъж е бил с родителите си да бере горски плодове в района на местността „Балабаница”, намираща се по пътя за Белмекен. Внезапно изчезнал и след няколко часа безуспешно търсене родителите сигнализирали на своите близки и подали сигнал на телефона за спешни повиквания 112. 

Още същата вечер местни жители, пожарникари и служители на полицейското управление се включили в издирването. На следващия ден към тях се присъединили спасители от Планинската спасителна служба с екипи от Боровец, Банско и Разлог, водач и следово куче от ОД на МВР-Пазарджик, полицаи от Районно управление „Полиция”-Велинград, спасители от РД „ПБЗН”-Пазарджик, горски работници, лесничеи, ловци и местно население. 

Над 300-350 човека и пет кучета три дни безуспешно търсили следи, които да водят към 21-годишния жител на селото. Днес преди обед бил получен сигнал от група хора, тръгнали да берат горски плодове, че в района на местността „Яденица” е открит труп на млад мъж. Незабавно издирващите екипи се насочили към мястото и там се установило, че това е издирваният. Дежурна група от РУ-Септември - тъй като районът се обслужва от това полицейско управление, се е придвижила към мястото и ще извърши оглед на местопроизшествието.