Руската служба за наблюдение на потребителските стоки нареди изземването от търговската мрежа на страната на всички препарати, поризведени от най-големите компании в бранша - Henkel, Procter & Gamble и Colgate–Palmolive, съобщи rt.ru.Според официалната версия, заповедта е издадена заради „несъответствие на част от продукцията с нормативните изисквания”. Цитират се и лабораторни изследвания, показали това отклонение. 

Процедурата по изземването от търговската мрежа на всички продукти на западните компании е в ход, до дни рафтовете в руските магазини ще бъдат изчистени от техните стоки. Въпросът, който обаче идва на дневен ред, е – а с какво ще мият и перат руснаците, след като по официални данни, 75% от използваните от тях препарати са вносни?

Според аналитик на IFC Markets не е изключено това да е част от нова „химическа” атака на руските власти срещу западни компании в духа на взаимно наложените санкции. Все пак, ако нещата стигнат до дефицит на пазара, властите са си оставили вратичка и засега конфискуваните „опасни” препарати са на отговорно пазене. Те могат да бъдат върнати в продажба, ако не се вземе решение отгоре за унищожаването им.