Тежко бъдеще и завръщане на Алексис Ципрас като премиер на Гърция прогнозира бившият български финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на БНТ. Освен кризата в южната ни съседка, той коментира актуални вътрешни теми като проблемите в енергетиката и цената на горивата.„Пореден процес на отрезвяване”, нарече Дянков случващото се в Гърция и предстоящото формиране на нов кабинет. „Има един начин за излизане от кризата – той е тежък, труден стандартен. Приходите и разходите да се балансират”, заяви той. Според него, Ципрас ще се върне „като глава на следващо правителство”. Той ще се опита да сформира кабинет на технократи, които да извършат необходимите промени. Така Ципрас ще се опита да влезе в обичайната си роля – от една страна на управляващ, но от друга – на опозиция.

„Тоя спасителен план въобще няма как да се изпълни. Той е временна мярка, да се успокоят нещата в Гърция”, каза Дянков по отношение на новите мерки за спасение на страната, предложени от ЕС. Според него, Атина прекалено дълго е злоупотребявала с доверието на Брюксел.

„Кризата в енергетиката у нас е сходна с кризата в Гърция”, посочи Дянков и уточни, че става въпрос за дългогодишното трупане на дългове. „С промени на цените няма как да стане”, допълни той.

„В Световната банка се научих на едно нещо - никога да не се срещам сам и единично с никого. Така правех и като министър. Никога не съм срещал сам с различни бизнесмени и ли групи. С мен винаги е имало трети човек от министерството. Това спомага да се избегнат неудобни теми и въпроси”, каза бившият министър.

Във връзка с падането на индексите по световните борси и прогнозите за икономическа криза, Дянков коментира: „Сривът на юана е по-притеснителен. Рублата не е световна валута”. „Този срив на китайския юан показва, че китайската икономика вече няма да е водеща. Нейното значение ще се намали. В последните 8-10 години Китай отговаряше за 80% от световния икономически растеж. Сега всички се питат, кой ще покрие този растеж? Аз искрено се надявам това да е Европа. Мисля, че юанът ще се върне на по-високи нива”, добави той.

„Темата за горивата е сложна. Приказките на премиера и правителство ще дадат ефект, но той ще е краткосрочен. Ние с Ваньо Танов сме я повели тази битка още от 2011 година. Нещата сега приличат на тези от 2011-2012, защото правителството на Пламен Орешарски премахна всички полезни неща, които ние направихме. Сега правителството повтаря тези мерки, защото те се оказаха полезни”, коментира бившият финансист номер 1 на страната.

На въпрос дали съветва Бойко Борисов по време на посещенията с в България, Симеон Дянков, който в момента преподава в Русия, отговори: „От време на време си говорим, но рядко, обикновено за чуждестранни теми, например Гърция”.