От два месеца имаме план за три варианта за развитие на бежанската криза. Най-апокалиптичният вариант е да има такъв поток, какъвто наблюдаваме в Македония. В момента смятаме, че рискът това да се случи през нашата страна, е относително нисък. Защото всички знаем, че българските граници се пазят добре. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.„Ние регистрираме всички, които преминават границата и връщаме тази, които искат да преминат на изток през сръбската граница. С тези строги мерки бежанците, които се опитват да минат през България, не са сигурни, че ще стигнат до дестинацията, която искат”, отбеляза Бъчварова. 

Според вицепремиера проблеми с регистрацията на бежанците има в Гърция, не толкова в Турция и Македония. В Гърция, според Бъчварова, нямало никаква регистрация на бежанците. „До момента почти няма върнати бежанци от Европа. Първо, самото връщане е много скъпо. Второ – то не може да бъде насилствено осъществено. Защото тези хора очевидно търсят друга перспектива за живота си”, отбеляза вътрешният министър.

"Провеждаме 100% контрол на границата с Турция. Не случайно това е най-голямото предизвикателство пред Европа в момента. На практика ние осъществяваме много строг контрол и изпълняваме своята роля като външна граница на шенгенската зона”, посочи Румяна Бъчварова.