Излезе непубликувана досега новела на Чарли Чаплин, озаглавена „Footlights". Книгата публикувана от италианския филмов институт „Cineteca di Bologna" по повод първото появяване на Чаплин на екран, което става преди 100 години в късометражния филм „Kid Auto Races at Venice", съобщи „Ню Йорк Таймс". Ръкописът е намерен в семейния архив на Чаплин в Швейцария. През 2002 г. наследниците на великия актьор дадоха разрешение на „Cineteca di Bologna" да дигитализира материалите. Архивът е вече достъпен и желаещите могат да го разгледат в института.
Произведението, вдъхновило класическия филм „Светлините на рампата" (Limelight), е написано през 1948 г., когато Чаплин е на 59 години. Тогава е един от най-мрачните периоди от живота му. Той е разследван от комитета „House Committee on Un-American Activities", който се съмнява в неговата лоялност към САЩ и го подозира в комунистически убеждения. Имиджът му страда и от факта, че млада актриса го съди за бащинство на детето й.
„Footlights" е единственото художествено произведение на Чарли Чаплин. Действието се развива в Лондон и разказва за Калверо, застаряващ клоун, който все по-рядко успява да предизвика смеха на публиката. Той спасява живота на красива танцьорка, която опитва да се самоубие. Калевро намира смисъл в живота си, като я убеждава да се върне към танците. Сюжетът се корени в детството на Чаплин. Тогава родителите му играят в музикалния театър. Баща му така и не успява да преодолее сценичната треска и накрая умира от алкохолизъм.
За първи път семейството на Чаплин позволява да бъдат отпечатани материали от неговия архив.