Европейските елити са оставали на самотек решаването на актуалните въпроси на сигурността.

Това пише в списание The American Interest професорът Ендрю Михта от Военно-морския колеж на САЩ и асистент в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Но украинската и гръцките кризи, а също проблемът с бежанците няма да се решат от само себе си, твърди политологът. Според него изобщо не е сигурно, че са ефективни мерките, предприети от европейските лидери по тези въпроси.

Ендрю Михта смята, че Германия и останалите държави предпочитат да заемат изчаквателна позиция, гледайки как Европа навлиза във време на застой без ярко изразен лидер. "Германия все повече напомня угаснала звезда на европейския небосклон, що се отнася до лидерството", пише експертът. Той смята, че Берлин не е в състояние да предложи на Европа стратегическа визия за десетилетия напред, която да отива по-далеч от познатата мантра за "голяма Европа".

Класическата европейска формула "обърни се към Америка, щом не знаеш как да решиш кризата с безопасността" дава смесени резултати, твърди още политологът.

Администрацията на Барак Обама даде да се разбере, че Вашингтон е готов да участва в решаването на европейските кризис, но намесата на САЩ си има предели, смята Михта.