Гръцкият президент Прокопис Павлопулос поиска извънредна среща на лидерите на Европейския съюз /ЕС/, на която да обсъдят бежанската криза. Срещата трябва да бъде свикана без отлагане.

"Става въпрос не само за проблем със сигурността, но и преди всичко за хуманитарна криза. С този проблем трябва да се заемем всички заедно в сътрудничество с ООН", подчерта държавният глава на южната ни съседка. Според него "необходима е единна европейска политика" по този въпрос.

Според здравния министър Панайотис Курублис бежанската вълна "заплашва да ги заличи като държава и трябва да употребят всички налични средства и усилия на европейско ниво, за да осъзнаят партньорите им, че това не е само проблем на Гърция".

БГНЕС припомня, че Гърция всеки ден изпраща организирано с автобуси и влакове по няколко хиляди души на ден към македонската граница. Македония се справя абсолютно сама с бежанската криза, без никакво съдействие от нито една страна на ЕС и най-малко от страна на Гърция. Това каза македонският министър на вътрешните работи Митко Чавков, който посети граничния пункт край Гевгелия, където гръцките власти организирано всеки ден изпращат по няколко хиляди нелегални имигранти от Близкия Изток.

Ние призовахме гръцките полицейски структури да предприемат необходимите мерки и да намалят прехвърлянето на имигранти, което на този етап е неконтролирано и не отговаря на капацитета на Македония. Очаквам гръцката страна да прояви разбиране. Ние от своя страна осъзнаваме техния проблем с бежанците, но в никакъв случай не може да се смята за решение на проблема те да ни изпращат по 5000-6000 души на ден", каза още Чавков.

В продължение на месеци Македония търпя масовия приток на своя територия на имигранти от Гърция. В четвъртък, 20 август, обаче правителството в Скопие въведе извънредно положение и изпрати в граничната зона специални сили на полицията и армията в опит да спре потока от хора.

Само за последните два месеца в Република Македония са влезли над 44 000 бежанци.

Тази нощ от Македония в Сърбия преминаха около 5000 души през граничния пункт Табановце. В момента те се намират в приемния център в Прешево.