Възрастна жена и семейство старци са измамени от тарикати, които се представили за служители на МВР и Енергото и дори вкарали в престъпната си схема бурята в четвъртък сутринта. Така с лекота успели да отмъкнат общо 7000 лева. 
В сряда около 12.30 часа на домашния телефон на възрастно семейство се обадил мъж, който се представил за служител в МВР. Той съобщил, че синът им е пострадал в катастрофа и са необходими 14 800 лева. Изуменият баща казал, че има само 1000 лева в дома си. След това се обадил друг мъж, който се представил за „доц.Иванов“. Той казал на възрастните хора, че тези пари няма да стигнат за шините и болтовете за операцията и родителите на момчето трябва да изтеглят още пари от банката. 
Измамниците поискали от мъжа и жената да продиктуват личните си данни по телефона, както и серийните номера на банкнотите от хилядарката вкъщи. После поискали мъжът да продиктува номера на мобилния телефон на съпругата си и докато той разговарял с „полицая“ по домашния телефон, „доц.Иванов“ се обадил на жената. Тя веднага се съгласила да даде 1000 лева за здравето на сина си и около 13 часа „доцентът“ изпратил в жилището им „свой служител“ да вземе пачката. Така пред вратата на дома си семейството предало парите на мъж на възраст 30-35 години, висок около 175-180 см, с кестенява коса, с набито телосложение. После съпругът останал да говори по телефона с „полицая“, а жената отишла в банков клон на ул. „Николаевска“ да изтегли още пари, като през цялото време разговаряла по мобилния телефон с „доц. Иванов“. Като изтеглила 2000 лева, 66-годишната жена отишла на автобусна спирка на същата улица, където около 14 часа предала парите на жена, на възраст около 40-45 години, с нормално телосложение, висока около 170 см, с кестенява коса, късо подстригана до врата, с бял цвят на лицето, облечена със синя блуза. След това се прибрала вкъщи и в 15.30 часа се свързали със сина си по телефона и разбрали, че са измамени.
В четвъртък 14 часа на телефона на 73-годишна жена се обадил мъж, който се е представил за служител на Енергото. Той я попитал на чие име е регистриран електромерът в жилището й и тя продиктувала трите си имена. След това „служителят“ я попитал с кого живее, а жената казала имената на дъщеря си и внучката. Чак тогава човекът от Енергото обяснил, че дъщеря й е била затисната от стълб, който паднал от бурята сутринта и в момента се намира в болницата в тежко състояние, след което затворил.
После телефонът отново звъннал, като този път се обадил мъж, който се представил за „д-р Михайлов“. Той обяснил, че състоянието на дъщерята рязко се влошило и се налага спешно да се даде скъпо струващо лекарство, което в момента не било в наличност по аптеките, но той можел да го вземе от друг пациент за 8000 лева, които ще бъдат върнати от Здравната каса. Бабата казала, че не разполага с такава сума, но ще изтегли 4000 лева от банката. Така и направила и според уговорката ги увила в хартия и ги хвърлила през терасата на дома си на мъж на възраст около 25 години, с черна коса и тъмни дрехи. Тя разбрала за измамата по-късно, когато дъщеря й се обадила по телефона.