Роднини от Ветово са арестувани вчера сутринта при проведена в градчето масирана полицейска операция на Областната дирекция на МВР в Русе с участието на криминалисти, отряда за бързо реагиране, Криминалистичната лаборатория, униформени от РУ-Ветово и разследващи. От шест къщи са изведени и арестувани  девет човека, в чиито домове са намерени фалшиви стоки, документи и пари.
Роднините започнали да предлагат имитации на маркови парфюми и кремове на съблазнително ниски цени и завъртели завидна търговия с хора от цялата страна. Бизнеспланът на измамниците бил да използват декемврийските празници, около които козметиката е сред най-купуваните подаръци, за да направят бързи печалби. На някои от клиентите търговците обяснявали ниските цени с празнични промоции, а на други казвали, че имат магазини в ликвидация и трябва да освободят помещенията час по-скоро.
Двама от мошениците набирали поръчки от цялата страна в интернет, а жените им изпращали стоката чрез различни куриерски фирми. Останалите петима от групата пълнели марковите шишенца с оцветена ароматизирана вода и малко спирт, а в кутийките за кремове слагали различни смеси, които нямали нищо общо с оригиналите. Уговорката била при получаване на стоките от куриерите дължимите суми да се платят веднага, без проверка на доставеното. Подмамени от ниските цени, хората поръчвали по десетина парфюма или крема, за които плащали суми от 100 до 500 лева. Неприятната изненада идвала, когато установят, че получените парфюми и кремове нямат дори далечна връзка с оригиналите. Тогава купувачите започвали да звънят на същите телефони, на които са дали поръчките, но при всеки опит да искат да върнат стоките и да си получат парите, разговорите прекъсвали и телефоните се изключвали.
За измамите са образувани 5 досъдебни производства, разследването на схемите продължава под наблюдението на Районната прокуратура в Русе.