Вицепрезидентът Маргарита Попова прие днес на „Дондуков“ 2 главния прокурор на Китайската народна република Цао Дзенмин. Гостът е на официално двудневно посещение у нас по покана на българския си колега Сотир Цацаров, съобщиха от президентския пресценър

В състава на делегацията влизат още Ли Сяофън, главен прокурор на Военната прокуратура, Чен Сю, главен прокурор на провинция Шанхай и Нисян Ибулайн, главен прокурор на Синдзян-уйгурски автономен регион.

По време на разговора българският вицепрезидент и китайският гост изтъкнаха традиционно добрите отношения между България и Китай в различни области. Двамата определиха като изключително добро равнището на политическия диалог между двете държави, като за това е допринесла размяната на посещения на различно равнище през последната година.

„България е втората държава, признала Китайската народна република, ние сме много благодарни за това и няма да забравим значението на този политически акт“, отбеляза по време на разговора главният прокурор Цао Дзенмин. Той изрази задоволство задълбочаването на двустранните връзки. „Китай залага на развиването на пазарна икономика, така че обменът на добри практики с България, която е страна член на Европейския съюз, е от съществено значение за нас“, подчерта Цао Дзенмин.

От своя страна вицепрезидентът Попова допълни, че за добрите взаимоотношения ключова роля имат и отличните непосредствени контакти между прокуратурите на двете страни. „Икономическата престъпност и корупцията са два бича в световен мащаб и срещу тези явления трябва да се борим с обединени усилия“, категорична беше Маргарита Попова.

Вицепрезидентът допълни, че цени позицията на Китай разрешаването на конфликтите по света да става по мирен път. „Днешният напрегнат свят освен от ред, правосъдие и справедливост, има остра необходимост и от разум“, отбеляза още Попова.