"Един милион долара не са готини. Знаеш ли какво е готино? Един милиард долара". Това казва героят на Шон Паркър, един от ранните инвеститори във Фейсбук, на младия Марк Зукърбърг във филма "Социална мрежа".

Десет години по-късно основателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук може да има нов отговор на въпроса какво е готино – пазарна капитализация за 150 милиарда долара, почти 8 милиарда долара приходи и лично състояние на стойност 30 милиарда долара. Днес Фейсбук става на десет години. Точно преди едно десетилетие Марк Зукърбърг и негови състуденти създават в спално помещение на Харвардския университет социална мрежа, която днес има повече от един милиард потребители.

Британският вестник "Файненшъл Таймс" подрежда петте най-големи постижения и петте най-големи провала на Фейсбук.

Най-големите успехи

1. Приходите от мобилните реклами за първи път изпреварват тези от настолните реклами. Оповестяването на печалбите миналата седмица доказа веднъж завинаги, че социалната мрежа може да изкарва пари от мобилните телефони, в действителност повече отколкото от настолните компютри. Приходите нараснаха със 76% до 7,9 милиарда за 2013 г., а печалбите се повишиха с 82%. Допълнителни 16 милиарда долара бяха добавени към пазарната капитализация на Фейсбук след няколко часа търговия.

2. Фейсбук се превърна във втората най-голяма дигитална рекламна платформа след Гугъл. През 2013 г. социалната мрежа измести Яху! и стана вторият най-голям дигитален рекламодател в САЩ, най-големия рекламен пазар в света, и втората най-популярна търсачка в света на пазара на мобилни реклами, сочат данните на изследователската компания Е-Маркетър.

3. Дейността на възрастните хора на сайта продължава да нараства в САЩ, сочат данни на изследователския център Пю. Около 64% от възрастните потребители на Фейсбук посещават сайта всеки ден спрямо 51% през 2010 г. Вече можете да изчислите колко време сте прекарали или пропилели в социалната мрежа чрез онлайн калкулатор.

4. Около 201,6 милиарда приятелства във Фейсбук са регистрирани или създадени на сайта, над 400 милиарда снимки са споделени и средно всеки ден са регистрирани над 6 милиарда харесвания. Всяко действие, предприето от потребител на Фейсбук, дава на компанията повече информация за потенциалния клиент, а това е много привлекателно за рекламодателите. Сайтът изследва възможностите за използването на тези данни за обслужване на рекламодатели извън Фейсбук, на собствената си мрежа за мобилни реклами.

5. Фейсбук купи приложението за споделяне на снимки Инстаграм за 1 милиард долара през април 2012 г., най-голямата му придобивка до момента. Първоначално някои бяха недоволни от високата цена, но с повишаването на оценката в Силиконовата долина и нарастването на броя на потребителите на Инстаграм до повече от 150 милиона души това започна да прилича на евтина покупка. Инстаграм експериментира с публикуването на реклами и красивите му снимки стават все по-популярни в бранд маркетинга.

Най-големите провали

1. Първичното публично предлагане на Фейсбук. Първоначално социалната мрежа беше оценена на повече от 100 милиарда долара, но няколко месеца по-късно стойността й намаля наполовина, което разклати доверието на инвеститорите не само в компанията, но също и в предлагането на борсата на технологични компании. Инвеститорите бяха притеснени, че потребителите се обръщат към Фейсбук на телефоните си, но рекламодателите няма да ги последват, защото малките екрани са прекалено ограничаващи.

2. Скандалите с личните данни. От много време Фейсбук е обвиняван, че не спазва правото на потребителите на личен живот. Може би най-известният случай беше пускането на Beacon през 2007 г., където дейността на потребителите на партньорски сайтове като Zappos.com и Фанданго се появяваше като съобщение на приятелите им във Фейсбук. По-късно Зукърбърг призна, че Beacon е било грешка. Но компанията беше замесена и в други скандали – от използването на технология за разпознаване на лица до следенето на реклами.

3. Агенцията за национална сигурност – Марк Зукърбърг обвини американските власти, че създават голям пиар проблем на Фейсбук. Сайтът се появи в списък с американски интернет компании, от които АНС може да получава информация. Той беше разкрит от бившия сътрудник на разузнаването Едуард Сноудън.

4. Блокиране в Китай – Фейсбук е блокиран в Китай в рамките на широката държавна цензура, въведена през 2009 г. Независими активисти от провинция Синдзян използваха социалната мрежа, за да комуникират, докато правителството предприе мерки, за да блокира сайта. Тъй като Фейсбук обхваща над една седма от населението на света, компанията със сигурност ще иска да получи достъп до най-големия пазар, но засега това е малко вероятно.

5. Тийнейджърите – миналия октомври стана ясно, че броят на младежите в социалната мрежа намалява. Съществуват опасения, че те започват да се отегчават от Фейсбук и се обръщат към конкурентни сайтове като Туитър и Снапчат, както и към притежавания от Фейсбук Инстаграм.