Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) разреши да се пусне на пазара първото хапче, усилващо сексуалното желание у жените, или т.нар. женска виагра, съобщи "Асошиейтед прес". Това е крайъгълен камък за фармацевтичната индустрия, която иска да повтори огромния успех на лекарствата за импотентност при мъжете.Но строгите мерки за безопасност при употребата на хапчето "Адий" (Addyi) подсказват, че то вероятно няма да постигне същия успех като "Виагра", която донесе милиарди долари на "Пфайзер" (Pfizer) от края на 90-те.

Опаковката на "Адий" ще съдържа предупреждение, че в комбинация с алкохол розовото хапче може предизвика ниско кръвно налягане и припадъци. То е несъвместимо и с други често предписвани лекарства.

Медикаментът е предназначен главно за жени на възраст преди менопауза, които изпиват понижено сексуално желание.

"Това не е хапче, което пиете един час преди секс. Трябва да го приемате всеки ден в продължение на седмици и месеци, за да усетите ефект", заяви Лионор Тифър, психолог и организатор на петиция с призив към Агенцията по храните и лекарствата да не разрешава пускането му на пазара.

Хапчето "Адий" е търговското наименование на флибансерин, производство на фармацевтичната компания "Спраут фармасютикълс" (Sprout Pharmaceuticals), и два пъти беше отхвърлено от агенцията. Последното решение беше взето, след като консултативна експертна комисия препоръча през юни то да бъде одобрено, но при засилени мерки за сигурност и задължително изписване с рецепта.