„Заплатите в Русе пак са под средните“, „Вземаме с 200 лева по-малко“ - такива писания се появяват по някои сайтове и в социалните мрежи всеки път щом статистиката изнесе някакви официални данни за възнагражденията в страната и региона. Повечето коментари под тези новини са в духа „Оле, колко сме по-зле“ и „Ето как ни експлоатират“. Подобно самоунижение обаче не само че е вредно, но и не отговаря съвсем на истината.
Да, заплатите в Русе са със 183 лева под средните за страната. Това е така. Факт е обаче и това, че същото важи за всички области без София-столица. В най-големия български град се трудят близо 1/3 от работещите (721 хил. от общо 2,31 млн.). Те получават средно по 1202 лева - с 506 лева повече, отколкото русенци. Което изкривява цялата картина и всички други области отиват „под средното“. Единственото изключение е Враца, където съществена част от населението работи в АЕЦ „Козлодуй“ и получава много големи възнаграждения.
Елиминирайки София, средната работна заплата в провинцията е 732 лева, което е с 470 лева под столичната. 732 лева пак са повече от русенските 696 лева. Разликата обаче не е толкова съществена и варира всяко тримесечие. По размер на средната заплата областта се нарежда на 12-та позиция в страната, което е в първата половина. Има какво да се желае и би било много хубаво да настигнем поне водещата петорка с възнаграждения над 800 лева. Но самобичуването „колко сме зле“ няма да е от полза. Ще е от полза да се помага или поне да не се пречи на бизнеса за реализиране на проекти, които биха създали нови производства с висока добавена стойност. Те могат да направят възможно и изплащането на много по-големи заплати. Трябват повече инвестиции - вътрешни и външни. За тази цел е по-добре да спрем да пишем по форумите как „Русе загива“. А колко добър е градът ни за правене на бизнес.