Година след потопа, унищожил голяма част от Мизия, врачанската окръжна прокуратура приключи окончателно разследването си и прати доклада си до главния прокурор Сотир Цацаров. Заведеното най-напред от районната прокуратура в Оряхово дело през август м.г. по чл. 335 от НК трябваше да установи и дали има виновни длъжностни лица за водната трагедия.

В хода на съдебното разследване са били разпитани над 170 души, сред тях шефове от различни държавни институции и министри. Според магистратите няма установена пряка вина на длъжностни лица, който с действията или бездействието си да са станали причина за потопа, помел над 100 къщи в Мизия и взел 2 жертви.
Преди месец бе огласена и комплексната екпертиза на специалисти от БАН и други институции, според която за водното бедствие от началото на август м.г. са виновни единствено природните катаклизми и неподходящото географско разположение на град Мизия. Подобно заключение се прави и в доклада на прокуратурата.

В него все пак е отбелязано лошото стопанисване на голяма част от язовирите по поречието на минаващата през Мизия река Скът. Разследването обаче не установило масово изпускане на водоеми или скъсване на стените им непосредствено преди високата 4 м водна вълна да удари малкия град.