КНР е увеличила изпреварването пред Япония в притежаването на американски държавни ценни книжа (US Treasuries) с 1 млрд долара в сравнение с май и така общата сума на облигационни задължения на Вашингтон пред Пекин е достигнала 1271 милиарда долара.Съобщението е на „Интерфакс”, цитиращ публикуваните тази нощ резултати от изследване на американското министерство на финансите и Федералната резервна система.

На второ място продължава да се намира Япония, която обаче е намалила вложенията си в американски книжа със 17,8 млрд долара и те са спаднали до 1197 млрд долара.

Съобщенията за огромните руски кредити не се оказаха верни – през юни Русия е увеличила инвестициите си само с 1,4 млрд и така те са достигнали едва 72 млрд долара, които на фона на общия държавен дълг на САЩ от 18 трилиона съставляват по-малко от 0,5%. Русия се нарежда чак на 22-ро място сред кредиторите на САЩ, като през миналата година заемаше 12-то място.

В десятката на най-големите притежатели на US Treasuries влизат също Швейцария, Великобритания, ОПЕК, Бразилия, Тайван, Хонгконг и Белгия. Общият обем от вложения през юни е нараснал с 40,4 млрд долара.