Екипът от логопеди и педагози на Лечебни заведения „Медика“ сигнализират за зачестили случаи на забавени прегледи на деца. Изключително погрешно е схващането, че трябва да се обърне внимание на проблемите с говора на детето едва след като то навърши четири години, коментира логопедът Светлана Стефанова.
Според нея някои от нарушенията могат да бъдат хванати в съвсем ранна детска възраст. Например, ако детето има проблеми с храненето, това може да означава, че има проблеми и с говора. Това е така, тъй като механизмите на хранене и говорене са подобни и обикновено нарушенията в храненето са свързани с нарушения на работата на езика, устните и преглъщането, което пък от своя страна след това се отразява на говоренето, допълва още логопед Стефанова. Тя дава и пример с дете, което е на две години и все още използва  ограничен брой думи и не ги свързва в изречения или речта му е неразбираема. Това е сигнал, че трябва да се направи консултация със специалист, тъй като може да става дума за изоставане в различни психични, двигателни и говорни процеси, категорични са специалистите.
В Логопедични центрове „Медика“ при необходимост се прави консултация със специалисти в различни области - психолог, детски психиатър, детски невролог, уши, нос и гърло. Това се налага, за да може всеки проблем, свързан с двигателното развитие, храненето, проговарянето и поведението на децата, да бъде най-точно диагностициран и да започне правилна терапия.