Спиране на нерегламентираната търговия с живи животни по селата, на продажбата на сурово мляко, прясно сирене и кашкавал по кварталите в Русе от частни животновъди и проверка на всички камиони, които превозват жив добитък в областта и за внос-износ през Дунав мост - това са мерките, които епизоотичната комисия към областната управа набеляза вчера в кабинета на губернатора Стефко Бурджиев. 
Срещата беше по инициатива на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андриан Райков заради появила се бруцелоза в Плевенско. Заразата е само на 150 км от Русе и затова трябва да бъдем нащрек, за да не допуснем появата й в Русе, каза Бурджиев пред участниците в срещата от КАТ, ДАИ и общинската ветеринарна служба.
Заразеното животно е било превозено от град Рила до населено място в Плевенско и от него се е заразил мъж, обясни д-р Николай Ненов от Общината. Бруцелозата е бактериална инфекциозна болест - зооноза, която се предава на хората директно или индиректно от болни домашни преживни животни и свине. Рисковите групи са фермери, овчари, ветеринари, работници в кланиците и месопреработването. От болестта могат да се заразят и граждани, които консумират сурово прясно мляко или нодоузрели млечни продукти от улични търговци.
Инкубационният период за хората е от 7 до 28 дни, като заболяването протича с висока температура, втрисане и обилни изпотявания, най-често нощем. Общите прояви са отпадналост, загуба на апетит, главоболие, болки в мускулите, намалено зрение, депресия и други. Бруцелозата я няма в страната от 70 години насам, но преди два месеца тя повали двама животновъди в Хасково, после се прехвърли в Кюстендил, а сега вече е в Плевен, посочи д-р Ненов. И допълни, че един от признаците за бруцелоза е аборт при женските животни. Затова д-р Ненов призова животновъдите да сигнализират веднага, ако това се случи във фермите им.
От днес служители на КАТ и ДАИ започват проверки за превоз на живи животни с камиони. Ако добичетата нямат ушни маркировки и документи за превозване от ветеринар, те ще бъдат изследвани и при наличие на бруцелоза или антракс ще се колят в кланицата на Кольо Николов „НИК 95“ в кв.“Чародейка“, посочи д-р Ненов. В селата в региона животните ще се разтоварват за временно пребиваване на определени от кметовете места. 
Пак от днес се забранява нерегламентираното изкупуване на живи животни от джамбази, които обикалят с ремаркета по селата и купуват от животновъди различни добичета. Същото се отнася и за продавачите на сурово мляко, сирене и кашкавал в града. За тези забрани ще следят полицаите и служители на ДАИ по населените места в областта. Стефко Бурджиев призова жителите на селата да сигнализират в кметствата за появата на прекупвачи на животни, а гражданите за продавачи на мляко и млечни продукти по улиците.