Пълно с приключения и много нови емоции и познания е лято 2015 за морските скаути от Приста Скаутинг Русе. В момента те са на последното за ваканцията събитие - морския лагер край Варна. Отпътуваха в понеделник с влак, което само по себе си е приключение. Но и в самия лагер със сигурност те няма нито да скучаят, нито да се чудят с какво точно да се захванат. Програмата е запълнена с най-различни дейности, които едновременно ги учат да оцеляват при всякакви обстоятелства, а заедно с това им създават запомнящи се преживявания, които със сигурност ще разказват дълго след завръщането си. 
Когато това лято приключи, русенските морски скаути ще са натрупали извънредно богат албум със снимки, които ще им напомнят за вълнуващите преживявания през тази ваканция. 
Много е важно чувството за отговорност, което децата изработват и което ги кара да се отнасят сериозно и с уважение към всяка една ситуация и към всяка една дейност, казва Капитана - Теодор Пеев. Той притежава сякаш неизчерпаем запас от идеи и също толкова неизчерпаемо търпение, за да обясни, да покаже, да убеди и, когато е необходимо, настоятелно и безапелационно да изисква. Но без точност, без спазване на правила и без разпределение на задачите между всички просто няма как да се случат онези прекрасни летни дни за русенските скаути. 
А ваканцията беше повече от наситена. Първо беше походът до хижа Козя стена в балкана, където момичетата и момчетата не само се разходиха, браха билки и се катериха по ридовете и билата, но и свършиха доста работа. Като, например, прибирането на дървата за огрев в хижата. След това беше петдневният лагер край Ряхово - с паленето на огньове, ловенето на риба и всички останали крайречни екстри. Плюс още една - разходка с джетове, която възникна съвсем спонтанно: леттуващи на брега на Дунава, впечатлени от русенските скаути, сами пожелали да ги повозят по реката с джетовете... 
На 3 август, когато от Русе по традиция започнаха честванията на годишнината от създаването на военноморския флот, пред Паметника на моряка освен почетната моряшка рота, пристигнала от Варна, се подредиха и скаутите - с техните моряшки тениски, със скаутските шалчета, със знамето. 
Следващото приключение-изпитание беше Приключението с каяци. Скаутите потеглиха с канута по Янтра от Моста на Колю Фичето и стигнаха до мястото, където Янтра се влива в Дунав. Издръжливост, умение да гребеш и да плуваш, но също и в бивака да белиш картофи, да месиш и да печеш хлебчета и да нанизваш месо на шишове - всичко това всеки от морските скаути трябваше да покаже, при това без да издаде дори намек за недоволство. Макар че при тези приключения на Приста Скаутинг всъщност ако нещо липсва, то е може би точно недоволството, както и скуката. Защото за тях просто не остава нито време, нито място.