Съучениците на Сергей Гордеев, който стреля днес в московското училище № 263 и уби учителя по география и полицай разказват, че 15-годишното момче се е хвалило, че баща му го е водил на тренировки по стрелба и дори постигнал определени успехи.
Всичко стана по време на 4-ия час, той просто отиде и застреля от упор учителя по география, разказва Люся. Сергей беше с дълго палто и в ръцете си носеше две винтовки и два пълнителя с патрони, допълва тя.

По очите му си личеше, че той се страхува. Досега не е имал конфликти с други деца и учители. Нищо не предвещаваше такъв развой, обяснява още съученичката на стрелеца.

По думите й се чули три изстрела. Първите два попаднали в гърдите на учитела, а третият - контролен, в главата.

След това той започна да говори с някого по телефона, и се изясни, че това е баща му. Родителят му го убеди да се предаде и фактически спаси живота ни. Баща му влезе в клас и поговори с него, става ясно от разказите на учениците.Те не знаят откъде Сергей е взел винтовките, но предполагат, че са на баща му.

Причина за драмата със заложниците-ученици в Москва, която завърши с два трупа и един ранен, са оценки по география. Сергей Гордеев нападнал учителя си Андрей Кирилов по време на час, защото бил несъгласен с оценките, които получил по предмета.