Британски учени установиха, че колкото повече време прекарваме над смартфона си или в интернет, толкова по-лесно се разсейваме и трудно обръщаме внимание, дори и в момента да не използваме съвременните технологии.

Според изследване на учени от британския университет "Де Монтфорт", цитирано от в. "Индипендънт", за редовните потребители на интернет е по-трудно да се съсредоточават върху това, което се случва около тях, отколкото останалите хора – дори и когато са извън мрежата.

Данните показват още, че за тях е по-лесно да се разсеят и например да изпуснат важна среща или да мислят за друго докато водят разговор. Според изследователите колкото повече време човек прекарва в интернет или над мобилния си телефон, толкова по-вероятно е да изпита когнитивни затруднения. Те включват допускането на грешки в ежедневието и обща липса на представа за заобикалящата обстановка, както и забравяне на това защо са отишли от едната част на къщата в другата например, казва д-р Лий Хадлингтън, автор на проучването.

Проучването показва, че резултатите и изводите важат еднакво както за хора, чиито мобилни телефони са свързани с интернет, така и за такива без достъп до мрежата. Според учените това показва, че разговорите по мобилния и сърфирането в интернет се свързват еднакво с разсейването.

"Ние не знаем какво всъщност се случва с нашите познавателни способности, когато използваме тези технологии и това е важното. Това, което знаем от това изследване е, че има един статистически значителен брой хора, които казват, че използват телефоните си много и които страдат от когнитивни затруднения", допълва д-р Хадлингтън.