Ямалската експедиция стигна до крайната източна географска точка на Европа. Тя се намира в Полярен Урал, на границата между полуостров Ямал и република Коми, пише "Росийская газета". Точката е разположена във водоразделната зона на района между езерата Малко Шчучие и Хадата-Юган-Лор. Най-източният водоем в Европа е река Печора, разказва геологът и научен ръководител на проекта „Крайната източна точка на Европа” Иван Попов.Експедицията от деветима ямалци с голям опит в планинските походи се отправи на пътешествие в Полярен Урал на 5 август. Те си поставиха за цел да определят точните координати на крайната източна точка на Европа. От 2000-та година насам вече три експедиции се опитват да определят тази важна географска точка в Полярен Урал. Преди последния поход стана ясно, че още през 2003 г. заветната точка все пак е била открита и дори обозначена, но в последствие знакът е изчезнал. Останали са само две колчета. Освен това са изгубени и координатите на самия географски пункт. Експедицията трябвало да премине над триста километра, по-голямата част от които през блата и планини.

„Намираме се в Полярен Урал и го отбелязваме в GPS навигатора. Това е крайната източна точка на Европа. Тя се намира извън Полярния кръг, и оттук се открива невероятна гледка към Европа и Азия”, разказва във видеоблога си кандидатът на геолого-минералогичните науки Антон Синицки. Участниците в експедицията твърдят, че в този участък може дори да се види как в миналото се е случил сблъсъкът на двете тектонични плочи – европейската и азиатската. Това се вижда от пластовете на мантийната магма.

Досега в света бяха известни само три крайни точки на Европа. Южната – в Испания, западната – в Португалия и северната – в Норвегия. Отсега нататък е научно доказана и източната. След като координатите ѝ бъдат включени в сертификата от Института по география на Руската академия на науките, започва следващият етап – визуалното обозначение на уникалния географски обект. През 2016 г. на това място в Руската федерация ще поставят знак, който може да се види от всеки, решил да посети най-източната точка на Европа.