Масови нарушения на таксиджиите по родното Черноморие откриха инспектори от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.Повече от месец са извършвани масирани проверки на използващи електронни таксиметрови апарати с фискална памет (ЕТАФП) в таксиметрови автомобили по трасетата от Летище Варна, курортните комплекси "Златни пясъци" и "Св. св. Константин и Елена".

Повод за надзорната проверка стана публикация в германския вестник „Билд" по повод сигнали за измамени клиенти, ползвали таксита от варненското летище. След публикацията ДАМТН се самосезира и разпореди инспекцията.

Част от проверките са извършени от „таен клиент". Наемани са таксита от летище Варна до курортните комплекси. При двама от таксиметровите шофьори са установени нарушения на Закона за измерванията.

В един от случаите проверяващите са установили, че се използва апарат с променено съответствие на одобрения тип. Към него допълнително било монтирана „помпа". Било монтирано допълнително устройство, което променя показанията на апарата.

Друг таксиджия пък карал с технически неизправен апарат. При контролното измерване е дал грешка от плюс 19%.

Същевременно инспекторите по Южното Черноморие в курорта „Свети Влас" са се натъкнали на таксиметров автомобил без табелка „такси". Той превозвал пътници с изключен касов апарат. „Тайните клиенти" заявили, че цената била договорена устно. Наближавайки курорта, 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобил на ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града.

Проверяващите са съставили и десетки актове на стойност от 200 до 500 лева. Проверките продължават по цялото Черноморие.
От ДАМТН призовават гражданите, които имат съмнения, че са измамени, да подават жалби директно към тях.