Астронавтите на борда на Международната космическа станция, правейки снимки на Земята, за да измерят светлинното замърсяване, са открили нещо изненадващо: светодиодите, т.нар. LED крушки, широко налагани заради техните енергоспестяващи характеристики, всъщност увеличават светлинното замърсяване. А промяната е толкова силна, че екипажът на МКС може да я види от космоса, съобщава Тechinsider.Астронавтите снимали Милано преди градът да премине на светодиоди през 2012 г. Тогава  нивото на осветление в предградията е почти същото като в центъра на града. Но след 2015 г., след като градът масово е осветен от светодиоди, нивото на осветеността в центъра на града е много по-ярко от това на предградията, с много повече синя светлина.

В много градове по света бе заменено уличното осветление с по-ярката и по-бяла светлина на енергоспестяващите светодиоди. Ню Йорк модернизира всичките си 250 000 улични лампи със светодиоди като част от голям проект, обхващащ целите Съединени щати. Жителите на Бруклин обаче се оплакват, че заради ярката бяла светлина домовете им се напълнили с влечуги, отделно трудно можели да заспят.

Светодиодите създават светлинно замърсяване. Изкуствената светлина замърсява нощното небе и е свързана с много негативни последици. Нарушен е денонощния ритъм (циркадния цикъл) на нощните животни. Те са объркани, променят своите ловни навици, миграции и физиология.

Светлинното замърсяване влияе и на нашия вътрешен часовник. Ние произвеждаме мелатонин през нощта, който ни помага да заспим и се регулира от смяната на светлите и тъмни цикли. Ако сме изложени на светлина през нощта, тя може да потисне нивото на мелатонин, което води до нарушения на съня и други проблеми, като например главоболие, тревожност и затлъстяване.

За светлинното замърсяване алармират първи астрономите, а не еколозите. Отдавна вече в градовете е трудно не само да се наблюдават звездите, метеорите, но дори и облаците.