Д-р Живко Димитров е хирург по пластична и естетична хирургия. Той е завършил медицина през 1993 година в Медицинския университет във Варна. По-късно защитава специалности по хирургия, здравен мениджмънт, пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Има допълнителни квалификации по лапароскопска хирургия, реконструкция на гърдата, съвременна антибиотична терапия, естетична мамопластика в Мадрид, онкопластичен подход при лечение на карцином на гърдата, инжекционни техники в естетичната медицина и лечение на трудно зарастващи рани във Виена. В момента д-р Димитров е началник на отделение „Хирургия“ в Многопрофилна болница „Медика“.

- Д-р Димитров, при някои деца се наблюдават стърчащи или клепнали уши, което с основание притеснява родителите им и те търсят медицинска помощ. Какви корекции на ушите можете да им предложите в Многопрофилна болница „Медика“?
- В лечебното заведение се извършва пълният обем корекции на дефекти в областта на външното ухо и козметични проблеми на ушната мида не само на малки деца, но и на пораснали вече хора. Тези корекции се налагат както заради по-добрия естетичен вид, така и по медицински показания. 

- Коя е най-честата причина, поради която се обръщат към вас за козметични корекции на ушната мида?
- Най-честата причина са клепналите или стърчащите уши. Те се срещат при децата и е препоръчително операциите да се направят след 7-годишна възраст, когато се смята, че ухото е достигнало 90% от своето развитие. Понякога родителите предпочитат децата им да бъдат оперирани, преди да започнат училище, с идеята, че решаването на козметичния проблем може да окаже влияние за по-добрата им социализация сред съучениците, но това не винаги е добър вариант. Колкото по-голямо стане детето, толкова е по-добре да се оперира за клепнали или стърчащи уши. След това то вече има самочувствие и бързо намира половинката в живота си.

- Какви други дефекти на ухото лекувате?
- След травма или изгаряне, както и след лечение на кожни тумори, обикновено се оформя частичен или пълен дефект на ухото, което пък налага неговата реконструкция по медицински показания. Друга причина да се прибегне до сложната многоетапна операция по възстановяване на външното ухо е вродената му липса или така наречената микротия. 
При това състояние за изграждане на хрущялната рамка на ухото може да се използва собствен хрущял, хрущял от донор или имплант. Всички тези операции, естетични и възстановителни, трябва се извършват от пластичен хирург, който владее добре методите за възстановяване и корекция на външното ухо. За отбелязване е, че тези операции са сложни, правят се на няколко етапа и после в продължение на година пациентът се наблюдава от хирургът специалист.

- Можете ли да кажете на колко пациенти сте оперирали ушите по козметични и медицински показатели?
- Не мога да се сетя за точната бройка на пациентите си, но мога да кажа, че на месец при мен се консултират няколко русенци, като част от тях се подлагат на операция. 

- Операциите на ушите поемат ли се от Здравната каса?
- Операциите за възстановяване и реконструкция са включени в номенклатурата на касата. Естетичните хирургични намеси за клепнали и стърчащи уши обаче не се заплащат от нея, защото това състояние не нарушава здравето и работоспособността на пациентите.