Около осем процента от клиентите на електроенергия в Западна България манипулират електромера си или незаконно са се присъединили към мрежата, сочат резултатите от извършените от компанията ЧЕЗ проверки през първото полугодие на 2015 г.

Направените 39 860 инспекции от "ЧЕЗ Разпределение" от началото на годината до края на юни в 120 населени места са установили 3264 случая на незаконно ползване на ток. Ако това се приеме като усреднена извадка за общата ситуация при клиентите на компанията, излиза че всеки осми клиент на компанията краде ток.

Какви са точните количества открадната електроенергия не може да се каже, но на хванатите нарушители се изготвят сметки за три месеца назад по специална методология. На заловените от ЧЕЗ в първите шест месеца на годината са дотаксувани 14.4 млн. кВтч електроенергия за 1.2 млн. лв.

Деветстотин служители на дружеството са обучени да разпознават специфичните характеристики на неправомерното използване на електроенергия. Те редовно извършват съвместни проверки с органите на реда в различни региони на територията, обслужвана от ЧЕЗ, и в резултата на това се е повишила разкриваемостта на кражбите на ток сред клиентите на дружеството.

Само в периода 2012-214 г. при установено нерегламентирано ползване на електроенергия, по въпросната методология е дотаксувана консумация на 42.577 млн. кВтч за 10.6 млн. лв., а само за първото полугодие на 2015 г. вече са дотаксувани 14.4 млн. кВтч, сочат данните на ЧЕЗ. 

От там припомнят, че незаконните присъединявания застрашават качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък, все по-често, застрашават и човешкия живот.

Така не само се понижава сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който би могъл да се вложи в развитие и модернизация на мрежата, допълва компанията.