Първият вицепремиер на Северна Корея Чхе Йон Гон е бил разстрелян, след като изразил недоволство от политика на лидера Ким Чен Ун.

Това съобщи за южнокорейската агенция Рьонхап източник, запознат със ситуацията. Той отбелязал, че заповедта за разстрела е била дадена лично от диктатора.

Южнокорейското министерство по въпросите на обединението отказа да потвърди или опровергае тази информация. "Чхве не се появявал на около последните 8 месеца, откакто е участвал в церемонията за третата годишнината от смъртта на бившия лидер Ким Чен Ир (бащата на УН – ред.) Правителството (на Южна Корея) внимателно наблюдава за случилото се, за да разбере какво е станало с министъра", подчертаха в министерството.

През май т.г. бе съобщено, че министърът на въоръжените сили е разстрелян по обвинение в държана измама, защото задремал по време на военно мероприятие и не е могъл да изпълни указанията на Ким Чен Ун.

Ун е третото "издание" на династията Ким Чен, която управлява страната след Втората световна война по най-деспотичен начин и я държи като в лагер. Преди него на власт бяха дядо му Ким Ир Сен, а след неговата смърт баща му Ким Чен Ир.