Общо 16% от българските интернет потребители блокират рекламите в интернет. По-този показател българите са в средата на класацията, показва ежегодното проучване на PageFair, проведено заедно с Adobe.

Това означава, че средно около 655 хил. българи всеки месец блокират реклами в глобалната мрежа. Най-голям е броят им в САЩ - 43 млн., но тъй като там населението е много по-голямо, това е равно на едва 15% от всички.

Пропорционално, най-много са блокиращите реклами в Гърция - 37%, следвани от Полша - 35%. В Германия и Швеция са по 25% от интернет потребителите. В Русия - едва 6%, а в Китай - само 1%.

Общо 198 млн. души по целия свят блокират реклами, което само през тази година ще коства на сайтовете близо 22 млрд. долара. Блокирането на реклами е скочило с 41% за последната година. Най-голям е скокът във Великобритания - 82% до 12 млн. активни потребители.

PageFair смята, че причината е в начините на разпространение на реклами в момента. Сигурността на рекламните мрежи трябва да се повиши значително, коментират от компанията. Тя призовава създателите на съдържание, рекламодателите, потребителските организации и технологичните компании да се съберат, за да дефинират принципи за онлайн реклама, които да гарантират съществуването на безплатен и отворен интернет.