Израснали клони на дървета, които при вятър се допират до електропроводите, са основна причина за примигванията на тока, които изнервят хората в някои райни на Русе и близките села, съобщиха от „Енерго-Про“. През юни-юли екипи на компанията са работили по отстраняване на проблема в село Николово. Почистени са клони по трасетата на трите електропровода, които влияят на електрозахранването на селото. При инспекцията на съоръженията и последвалия анализ е установено, че смущенията възникват предимно по един от електропроводите, на който е извършена рехабилитация, подменени са разединители и всички елементи на изолацията, направени са просеки. 
Мерките ще предотвратят смущенията и ще нормализират електрозахранването в селото, твърдят от „Енерго-Про“. Все още екипите на дружеството продължават работата по направата на просеки по мрежата, електрозахранваща Николово.
Аналогични мерки са взети и в района на жк „Чародейка“, откъдето също имаше оплаквания от „примигвания“. През последните седмици са почистени пораснали дървесни клони край въздушните линии от мрежата в квартала.
Вчера в редакцията се обадиха хора, които имат имоти в местността Касева чешма, за да споделят подобен проблем с електричеството. Според Георги Димитров клоните на ореховите дървета все по-често се заплитат в жиците и това предизвиква проблеми с електроснабдяването във вилната зона. Подали сме жалба още през юни до Общината, надяваме се да се вземат мерки и при нас да се изрежат пречещите клони, каза Димитров.