В разгара на кризата заради коронавируса средната заплата в Русенска област изненадващо расте за второ поредно тримесечие, показват данните на статистиката. За периода юли-септември НСИ отчита брутно възнаграждение от 1147 лева или чисто 890 лева. Спрямо второто тримесечие ръстът е с внушителните 60 лева.   

С оглед масовите намаления на заплатите в доста фирми, чиито обороти се свиха драстично заради пандемията, покачването на възнагражденията изглежда парадоксално. За второто тримесечие на годината имаше някакво логично обяснение, тъй като през април-май бяха съкратени от работа хиляди хора. А в криза бизнесът от всички сектори се стреми да запази най-ценните си кадри, повечето от които с добри възнаграждения. Другите, по-заменими и затова по-ниско платени, отиват на борсата. 
През юли-септември обаче ситуацията беше различна и на практика през това тримесечие броят на работещите не търпи промени. Обаче заплатите растат не само в Русе, а и в цялата страна. Националният статистически институт не предлага обяснение за този странен факт, но най-голямо увеличение на заплатите се регистрира в сектор Хотелиерство и ресторантьорство - с цели 37.6%. Така че можем да предположим, че голям брой работещи в бранша са изкарали пролетта на минимални заплати, но през лятото, когато бяхме позабравили коронавируса, са работили с пълна пара. Е, за съжаление, за тях отново настават трудни времена. 
Сериозно растат и възнагражденията в сектор „Държавно управление“. Както знаем, държавната работа е сладка и кризи не я ловят. По незнайни причини бюджетните заплати са увеличени с 16,2% и едва ли само заради допълнителните пари за медиците, борещи се с Ковид-19.
По размер на средната заплата областта се качва едно място нагоре до 9-а позиция. Изпреварваме Шумен, който ни бе задминал предното тримесечие. Най-високо е заплащането в София (столица) - 1855 лв., София област - 1297 лв., и областите Враца - 1262 лева (заради АЕЦ „Козлодуй“) и Варна - 1259 лева. В Северния централен район, в който е и Русе, начело са Разград с 1218 лева и Габрово с 1192 лева.