Ново чейндж бюро на Дунав мост продава винетки и сключва застраховки, като създава реална опасност от инцидент с клиентите му. Причината е, че пунктът се намира до стария кантар, където има стеснение на пътя за града и на моменти се получава струпване на хора, коли и камиони. С големи табели бюрото информира влизащите в страната, че там се обменя валута и какъв е курсът за деня. Според запознати със законовата уредба обаче дейността на търговския обект е недопустима в граничната зона и мястото му е извън бариерата.
Жалба за работата на бюрото е изпратена до НАП през юли, дни след като то е отворило официално врати. На 27-и същия месец служители на митницата и на Гранична полиция са изпратили доклади до ръководствата си в Русе за нерегламентираната търговия. По случая е започнала съвместна проверка на различните институции.  
Действително има жалба срещу дейността на бюрото в граничната зона, но предизвиканата проверка още не е завършила, каза за „Утро“ пресаташето на офиса на НАП в Русе Николай Николаев. 
Началникът на Митница Русе Венцислав Халаджов е категоричен, че работата на бюрото е незаконна в рамките на граничния пункт. От 2007 година, когато бяха закрити фрийшоповете, на границата не може да се извършва валутна търговия, а винетки се продават само от митническите служители, подчерта той. Освен това, по думите му, от дейността на бюрото се образуват задръствания на входа за града, което допълнително утежнява обстановката в граничния пункт, който е един от най-натоварените в страната. 
Сезиран съм за проблема с това бюро и съм подготвил писмо до вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е председател на Междуведомствения съвет, каза вчера за „Утро“ областният управител Стефко Бурджиев. Той се надява въпросът да се реши, преди да е загинал човек поради създадените задръствания. Бурджиев обясни, че сградата е собственост на Агенцията по храните, но откакто ветеринарите са изтеглени от пункта, в нея се е настанило това чейндж бюро. Не искам да преча на бизнеса на когото и да било, но трябва да се види дали дейността е законна, защото мястото на това бюро не е там, каза още областният управител.
Шефът на дирекцията по храните в Русе д-р Андриан Райков обясни за „Утро“, че негово задължение е било само да предаде сградата, след като договорът за нея е бил подписан в София.
„Утро“ вчера направи проверка на място. „Имаме всички документи за извършване на тази дейност, както и договор с Министерството на земеделието, в частност с Агенцията по безопасност на храните, и нямам друго какво да ви кажа“, категоричен беше управителят на бюрото Борислав Борисов. Негова подчинена пък заяви, че до тях не се образуват задръствания, а те стават на отсрещната страна в началото на Дунав мост. Борисов отрича да се извършва валутна търговия, а на въпрос тогава какво прави табелата с курсовете „купува“ и „продава“ на валутите, той отговори, че тя е поставена там за информация на туристите и шофьорите. 
Според осведомени тепърва се очаква да се заформи голям скандал.