Скандално видео от разправия между служители на БГ тол и молдовски шофьор на Дунав мост гръмна вчера в социалните мрежи. Пускането му едва ли е свързано с предварително обявеното днешно посещение в Русе на новия транспортен министър Николай Събев, но то със сигурност ще усили многократно ефекта от него.
По неофициална информация скандалът е възникнал на излизане от страната, когато е станало ясно, че молдовският гражданин има да доплаща тол такси. Практиката в такива случаи е на място да се викат дежурните от тази служба. Молдовецът обаче, за когото има данни, че всъщност е бесарабски българин, невъзмутимо отказал да плати и с поведението си така изнервил обстановката, че един от по-младите служители изкипял. Ефектът се вижда във видеото, което е изпъстрено с нецензурни крясъци и псувни, макар да е ясно, че всичко се снима.
Подобни инциденти с излизащи от страната бусове и камиони не са рядкост, но обикновено с по-възпитан или по-твърд тон в крайна сметка шофьорите се издължават и си тръгват. Самата възможност да се стигне до разправия като пред селска кръчма показва не само състоянието на държавните институции, а и това, че то е международна обществена тайна. Защото в аналогична ситуация същият молдовец дори няма да си помисли да не плати на излизане от Румъния примерно. Защото знае, че там държавата не се шегува.