Саудитският крал Салман ибн Абдул­азиз ал Сауд предлага на Силвио Берлускони 500 млн. евро за вилата му "Чертоза" на остров Сардиния.

Преди няколко години бившият премиер на Италия пожела за разкошния имот точно тази цифра, но офертите на емира на Абу Даби - Ал Наях и на няколко близки до руския президент Владимир Путин олигарси не надминаха 450 милиона. Сега обаче нещата стоят както Берлускони иска и ако се вярва на плъзналата из Сардиния информация, то покупката на обявената в секс слава вила можело да бъде оформена дори до края на август.

Според медиите на Апенините най-голямото свидетелството за предстоящата раздяла с ваканционното бижу е влизането завчера на Силвио в ролята на екскурзовод из него за престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Найеф. Обиколката на двамата из жилищната част и из ограждащия я парк от 450 декара продължи цели пет часа, като домакинът разказвал безспир и в подробности за забележителнос­тите на имота. Престо­лонас­лед­ни­­кът бил впечатлен най-много от издълбаната в скалистия морски бряг изкуствена пещера, в която се влиза безпроблемно със с голяма лодка или скутер, а от там човек стига директно до централния блок на вилата без да бъде засечен от недоброжелателни погледи или обективи. С други думи подземният пристан е сериозен елемент от изградената във вила "Чертоза" система за сигурност, която монархът желаел да бъде на изключително високо равнище.

Очертаващата се продажба се свързва и с демонстративното напускане през миналата седмица от крал Салман на вилата му на Лазурния бряг, след като французи се разбунтуваха срещу заграждането специално за него и свитата му на малък плаж. А вила "Чертоза" освен че е райско кътче, е направо изолирана от света и безпроблемна за охрана. От друга страна върху терена могат да бъдат вдигнати други постройки за хотелска част, тъй като се знае, че монархът на Саудитска Арабия обикновено се движи със свита от 600 – 700 души. Не на последно място свидетелство за неговия интерес към сделката според сардинските медии, цитирани от Монитор, били и спрените от няколко дни в залива пред имота три огромни яхти, които са собственост на членове на кралската фамилия. Пасажерите им пък през изминалите дни щурмували на тумби луксозните бутици в близкото курортно градче Порто Черво, както и най-качествените кръчми в района.

Берлускони реши да продаде вила "Чертоза" след като преди осем години фотограф го излови там с цял харем пищни хубавици. След това пък стана известно, че той е спретвал много от скандалните си купони бунга-бунга със знойни красавици точно там и втората му съпруга Вероника Ларио най-демонстративно го заряза. Съответно петте му деца обявиха нещо като бойкот на вилата, отказвайки да прекарват ваканциите си там, и без много да се церемони баща им реши да я хариже срещу много пари.