Десет ранени, значителни разрушения и райони без ток и вода, това са първите резултати от силното земетресение, което разтърси остров Кефалония и Йонийските острови, предаде гръцкото електронно издание NOOZ.GR. Изданието съобщава, че последствията за местните жители са усложнени заради силния студ.
Осем минути по-късно от силния трус в 5 часа сутринта е последва вторичен с магнитут 4,1. И двете земетресения са в района, където само за една седмица бяха регистрирани 362 труса, като всички са в една и съща област на действие. Според сеизмолозите силния трус от 26 януари е активирал група от епицентрове в морската площ на северозапад от острова и не изключват вероятността за нови трусове от порядъка над 5 по скалата на Рихтер, съобщава "Български новини".

Много по-леко ранени са поискали медицинска помощ, но не са получили такава тъй като е срутена стена в болницата на град Ликсориу и обслужването на пациенти е заструднено, пише още "Български новини". Освен това много пътища са блокирани от свлачища. Хората са по улиците. Много от възрастните хора обаче са принудени да останат в домовете си, тъй като нямат къде да отида в такъв студ и вятър. В Кефалоня продължава да цари хаос тъй като острова се люлее непрекъснато.

Училищата остават затворени. Около 2 000 души продължават да нощуват в двата кораба, които пристигнаха от Пирея в понеделник и вторник. По думите на кмета на острова едва 20 на сто от хората, които нощуват на корабите имат проблеми с къщите си. Повечето от тях просто се страхуват. Прогнозите на сеизмолозите обаче не са обнадеждаващи. Говори се за евентуално ново силно земетресение с магнитут 7 по скалата на Рихтер, както съобщи вече БЛИЦ.

Съобщение за солидарност с всички жители на остров Кефалония, пострадал от мощните земетресения е изпратила холивудската звезда Пенелопе Крус. „Аз пазя най-добрите спомени от Кефалония и милите и сърдечни хора“, заяви испанската актриса, която е живяла на острова по време на снимките на касовата продукция „Мандолината на капитан Корели ". “ Надявам се, че тези, които пострадаха от земетресението, най-скоро да бъдат в състояние да се изправят на краката си. Мисля за тях и им пращам моите най-топли пожелания!”, продължава звездата.