До момента през този пожароопасен сезон на територията на страната са засегнати около 8 хиляди декара горски площи. Това информира заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов на представяне мерките по превенция на горски пожари в местността "Цигов чарк", съобщава агенция "Фокус".

За погасяването и ликвидирането на щетите от тези пожари за 1 декар се изразходват над 2000 лева, което означава, че до момента на държавата и на всички нас – данъкоплатците, са похарчени 16 милиона лева, изчисли зам. министърът.

Георги Костов припомни също, че според справките средногодишно в България се засягат 11 хиляди декара горски площи от пожари, което означава, че вече са достигнати 2/3 от засегнатите площи за годината, а е минал едва един месец от пожароопасния сезон, който приключва в края на октомври.

"Основна причина за горските пожари през тази година остава най-често небрежност", обясни Костов. Много е важно хората да се контролират едни други, ако видим, че някой пали пожар при рискови условия, да реагираме.

Стърнищата са основна причина за пожарите у нас

Основен причинител за възникването на горски пожари си остава почистването на пасища или така нареченото палене на стърнища, което се прави от стопаните.

Още в началото на следващата седмица ще бъде въведен уведомителен режим за всички стопани, на които предстои да правят такова почистване на пасищата. Те ще бъдат задължени да уведомяват съответните структури на Регионалните дирекции по горите, противопожарните служби, както и общинските или областните служби "Земеделие" по места. Ще бъдат уведомявани и останалите служби, които имат отношение към почистването. Целта е такъв тип почистване да започне да се следи и да има превенция, т.е дейността на стопаните, предизвикващи основно такива пожари, да бъде регулирана. "

При случаи на умишлени палежи по Наказателния кодекс може да се получи присъда до три години, въпреки че досега няма издадени такива. Средната скорост на разпространение на огън в неветровито време е 22 км в час, а във ветровито време може да надмине 70 км в час.

Противопожарни кули

В 8% от горските територии на страната, основно в защитени територии има изградени наблюдателни противопожарни кули, които са снабдени с най-модерна техника.

Костов съобщи, че в момента се изграждат още 9 такива кули в Югозападно държавно предприятие, които ще бъдат завършени до края на този месец и следващия ще влязат в експлоатация, с което още 3% от територията ще бъде под такова наблюдение.

Зам. Министърът обясни, че кулите сами по себе си не пазят от пожари и не гасят пожари, а само дават съобщение при възникване на такива. Техниката в тях позволява наблюдаването и на други явления, включително извършването на незаконни практики, тъй като камерите са с висока разделителна способност. Те дават и метеорологични данни и така горите ще имат собствена система от метеорологични наблюдения и данни, което е важно при локалната опасност от силен вятър, буря и пожар.