Реплика на първия български самолет, построен през 1915 година от Асен Йорданов, бе подарена на Авиомузея в Крумово, където втори ден се провежда авиошоу в чест на годишнината от началото на българското самолетостроене, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Автор на модела е конструкторът Александър Мариносян, за реализацията помогнаха родолюбиви българи от Чикаго, а за довършването на окончателния вид на самолета ще се разчита на нови донори.

Оригиналът е развивал максимална скорост на полета 85 км/ч, таванът му е бил 1200 м., пътната му скорост е била 75 км/ч. Разпереността на горното и на долното крило е 14 м, а самият самолет е бил дълъг 8.5 м. Той е летял с един четирицилиндров двигател с водно охлаждане "Аргус" с мощност 100 конски сили.

Екипажът се е състоял от двама души, а първият полет е бил през юни 1915 година. И днес този самолет впечатлява с техническите си качества и е съвсем пригоден да участва в авиацията, смята конструкторът Александър Мариносян.

Бащата на българското самолетостроене - Асен Йорданов, емигрира в САЩ и там продължава успешната си кариера. Той конструира първия в света многоцелеви самолет "Дъглас ДС-3" - един от най-успешните граждански самолети през 30-те години, участва в създаването на легендарните през Втората световна война "Боинг" – "Б-17", "Б-29 супер Фортрес" и "Лайтинг П-38". Сред неговите изобретения са и създаването на автомобилната въздушна възглавница и прототипа на днешния телефонен секретар.

В чест на началото бе проведена Третата въздушна обиколка на България, вчера 15 самолета излетяха от летище Крумово, днес по обед кацнаха след преходи до Приморско, Балчик и Бохот. Общо 23 леки самолета се включиха в обиколката и в демонстрационните полети в авиобазата.

Днес Авиомузеят посрещна и много посетители, които гледаха с интерес както постоянната експозиция, така и всички представители на леката авиация - самолети, мотоделтапланери и други летателни средства, парашутни скокове и други атракции, свързани с небето.