Наистина ли влажното време предизвиква пристъпи на ревматизъм, а промяна на атмосферното влияние - главоболие? Вярвате ли, че температурата на въздуха може да повлияе върху пола на вашето дете? Кореспондент на BBC Future не без изненада установи, че има научни доказателства за някои подобни признаци.

Пред 2013 година невролозите разкриха един от най-удивителните феномени в историята на медицината - човек, който умее да предугажда времето по миризмата му. И тази миризма е много лоша. Приближаването на бурята кара този човек да усеща почти непоносимата миризма на екстременти на скункса, смесена с лук. Учените бяха объркани, защото науката няма обяснение за тези странни симптоми. Очевидно е, че и най-незначителните промени в атмосферата явно влияят на нашия организъм. А многобройните свидетелства за зависимостта на настроенията ни от природата не могат да не впечатляват, още повече че науката трябва да даде обяснения на различните феномени. Ето всъщност и пет от големите загадки.

1. Дъждът предизвиква пристъпи на ревматизъм?

Въпреки множеството истории, че влажното и ветровито време поражда възпаление на ставите, доказателства обаче не са открити. Прегледът на 9 научни изследвания, извършени през 2011 година, не намери нито един стабилно повтарящ се случай на влияние на времето върху признаците на ревматичния артрит.

Учените предполагат, че популярният мит е всъщност класически пример за тенденцията да се търси или интерпретира информацията по такъв начин, че тя да потвърждава вашите убеждения или хипотези.

Въпреки това тези изводи не са окончателни и някои учени изразяват противоположно мнение. Може би объркването и сложността възникват, защото е много трудно да се отчетат останалите фактори - какво хората са обличали в такива дни и където са били в такова време, на улицата или у дома.

2. Падането на атмосферното налягане и главоболието

Вас ви притискат към земята? Нищо чудно, все пак около един тон въздух притиска главата ви във всеки един момент. Дали пък главоболието не е нещо съвсем естествено? За някои "щастливци" това е точно така. А продажбите на хапчета срещу главоболието скача обратнопропорционално на падането на барометъра.

Японският учен Казухито Кимото от Медицинския университет Токио и негови колеги помолиха 28 пациенти, страдащи от мигрена, да си водят цяла година дневник за своето състояние. Сравнявайки дневниците им с данните от съседната метеостанция, изследователите откриха честа зависимост между падането на атмосферното налягане и лошото самочувствие на участниците в експеримента. Друго пък научно изследване засече зависимостта между продажбата на болкоуспокояващи средства от показателите на барометъра.

3. От студа сърцето спира

Освен сезон на настинките и грипа, зимата е и време на зачестилите сърдечни пристъпи. Според едно изследване на китайски учени смъртността от сърдечно-съдови заболявания през зимата е с 40% по-висока отколкото през лятото и пролетта. Въпреки дългогодишните научни изследвания, все още няма точно обяснение на този фактор. Впрочем китайското изследване показа, че студът може да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечен пристъп.

4. Повече слънце - повече момчета.

Смятате ли, че населението на Земята се дели на мъже и жени в съотношение 50 на 50? Но този показател може съществено да се колебае в зависимост от климатичните условия? В северното полукълбо повече момчета са зачевани в топло време. А едно интересно изследване показа, че 9 месеца след невероятно силен смог в Лондон през декември 1952 година бременните жителки на британската столица са родили повече момичета от момчета. Пълна загадка е защо това се е случило. Може би температурата променя хормоналния фон, който влияе върху производствата на спермата.

Някои пък твърдят, че това е еволюционен механизъм за защита на човешкия род. Мъжете имат много по-малко репродуктивни шансове от жените и в сложни, влошени условия на външната среда човешкият организъм залага на женските гени.

Всеки случай този ефект е незначителен и може да варира в различните региони. Макар тези тенденции да са интересни от гледна точка на биологията, не си струва да се ръководим от тях при семейното планиране.

5. Смърт от космически лъчи

Слънцето постоянно изпраща на Земята геомагнитни бури и космически лъчи. Атмосферата на нашата планета трябва да ни защитава от отрицателното въздействие на Космоса, но не може да се чувстваме в пълна безопасност.

Група литовски учени изследва над 1 милиона случая на смъртност в отрязък от 25 години. И какво открита те? Кулминацията на смъртността от инфаркти и инсулти е съвпадала с екстремалните прояви в Космоса.

Още по-неочаквани са били резултатите от друго изследване. Родените в период на повишена слънчева активност живеят средно с 5 години по-малко от родените в по-спокойно време. Учените също да забелязали негативното влияние на слънчевата активност върху възпроизводството на потомство.

Дали пък нашата съдба наистина не се решава в небесата.