Двама лишени от свобода, избягали от затворническото общежитие от открит тип “Житарово” при затвора в Бургас, са задържани в резултат на незабавно предприети съвместни действия от служители на сектор “Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода” при ”Национална полиция”, полицията в Бургас и Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, съобщиха от пресцентъра на МВР.Сигнал за бягството на 23-годишния С.К. и 35-годишния А.К е постъпил от дежурния главен надзирател в затвора в Бургас около 16 часа вчера. Мъжете са изтърпявали присъди съответно от 1 година и 6 месеца и 3 години и 8 месеца “лишаване от свобода” при лек режим в общежитието. 

Веднага били предприети действия за създаването на съвместна организация по издирване на бегълците от служители на полицията Бургас. Същевременно двамата са били обявени и за общодържавно издирване. 

В резултат на предприетите действия, около 22.10 часа, мобилен патрул при бургаското Пето полицейско управление засякъл бегълците на улица „Пеньо Пенев” в минно селище Черно Море. 

При опит да им бъде извършена проверка, те побягнали, но веднага след това са задържани от служителите на реда. Впоследствие е установено, че са се укривали в близко дере в селището. Като причина за бягството двамата посочили лични взаимоотношения с техни близки. 

Двамата са върнати в затвора в Бургас. По случая е образувано досъдебно производство.