Рано тази сутрин македонското вътрешно министерство започна спецакция по задържането на членове на Ислямска държава. Антитерористичната операция се извършва в няколко града на страната, предаде БГНЕС.

"Антитерористичната акция на МВР има за цел да арестува лица, за които има съмнения, че са участвали в паравоенни формирования в Сирия и в други част на света, където има военни конфликти. Акцията има за цел да бъдат арестувани и лица, които набирали македонски граждани за включване във войната в Сирия", каза говорителят на вътрешното министерство в Скопие Иво Котевски.

Според него операцията е към своя край и тя се провежда в столицата Скопие, както и в градовете Струга, Куманово, Тетово и Гостивар - в западната част на Република Македония. Котевски уточни, че в антитерористичната акция участват и спецчасти на МВР.

По неофициална информация при акцията е задържан имамът на джамиите Тутунсуз и Яя Паша, Реджеп Мемиши.

БГНЕС припомня, че на 9-ти май при друга подобна акция на север от град Куманово, в квартал Дива населба загинаха 8 македонски полицаи, а 10 терористи бяха убити. При сраженията бяха ранени 38 македонски полицаи. Месец преди това бе извършено нападение срещу граничен пункт на границата между Македония и Косово.