Множество въпроси, най-вече свързани с пенсионирането, бяха си подготвили русенци, които дойдоха на срещата на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, която се проведе завчера в Русенския университет. 
Преди срещата министър Калфин разговаря с областния управител Стефко Бурджиев и неговите заместници, като в разговора се включи и ректорът на Русенския университет чл.-кор.проф.Христо Белоев. Обсъдена бе работата на приюта „Добрият самарянин“ и възможността за пълноценното социално обслужване на хората в нужда. По време на срещата областният Бурджиев и ректорът Белоев разказаха за дейността на Регионалния академичен център към БАН. 
След това министър Калфин проведе още две срещи - едната с ресорните социални и трудови регионални дирекции и служби, а втората - разговор в кабинета на ректора на РУ, в която взе участие и лидерът на общинската организация на БСП Божидар Йотов. Белоев и Йотов изпратиха софийския гост до зала 101, където русенци го очакваха, и на вратата се сбогуваха, като всеки се упъти по свои си задачи. 
Ивайло Калфин направи експозе за свършеното досега от неговото и министерство и предстоящите задачи от есента нататък. Той специално подчерта, че предстои работата на МТСП да се съсредоточи най-вече върху начините „да създадем пазар там, където го няма“ - по думите на самия министър. Според него единият начин е
като се популяризират и наберат скорост влезлите в сила от миналата седмица еднодневни трудови договори
които дават право на законен труд, без човекът да губи правото си на помощи, социални плащания и придобивки.
Вторият начин ще стане реалност, след като от следващата година въведем законови промени за селскостопанските производители - и те да бъдат подпомагани, ако наемат безработни за сезонните работи, обясни Калфин.
Третият начин е с издаване на ваучери за домашно подпомагане - така ще се осигури почасова заетост за безработни, наемани за гледане на деца, възрастни, за помощ в дома и прочие. Успоредно с това такива ваучери биха могли да направят стъпка към балансиране на неравенството на часове труд, полагани от жените и от мъжете, каза Калфин. И обясни, че според статистиката в България жените полагат 7 пъти повече труд в домакинството от мъжете и 3 пъти повече за отглеждане на децата. В закона за равните възможности ще бъдат предвидени варианти да се дават ваучери за отглеждане на дете, възрастен, болен, както и за помощ в дома на жени - така че част от този труд, който те така или иначе полагат, да бъде също заплатен справедливо, каза министърът. 
Друго негово предложение също прозвуча любопитно.
Имам идея в МТСП да въведем пилотно плаващо работно време 
- хората да идват в различно, удобно за тях време, и да отработват своите 40 часа седмично тогава, когато ще правят това не в ущърб на самите себе си и на своите семейства, разясни социалният министър. Това според него ще направи хората и по-пълноценни при изпълняване на служебните си задължения, тъй като няма да се стресират от грижи за дома, за децата и други тревоги. 
„54-годишен съм, откакто съм завършил Полувисшия железничарски институт, работя в системата на БДЖ - имам 18 години работа втора категория труд, а сега вече сме трета категория, след като цялото БДЖ мина в тази, масовата категория. Как ще се определя стажът и възрастта за пенсиониране в такива случаи като моя?“ - попита Милен Цветков. Фактически вашите 18 години във втора категория се броят по метода „две за три“, така че като стаж имате 27 години, но тъй като за възрастта, на която ще се пенсионирате, важи в коя категория работите в момента - а трудът ви сега е в трета категория, затова и пенсионирането ви ще бъде съобразно това, обясни министърът. И добави: „Всъщност, аз съм роден през 1964 година - и аз съм първият набор, който ще се пенсионира при новите условия, на 65 години. А вие ще имате право на пенсия още като навършите 63 години и 8 месеца. Стажът, който имате, ще се отрази на самия размер на пенсията. Но само на това, не и на времето, което ще ви позволи да излезете на заслужен отдих“. 
Друг русенец беше подготвил папка с документи и писма до министъра, за да го запознае със своя проблем. Владимир Илиев е едноличен търговец, който се занимава с ремонт на котли - труд, по принцип признат за втора категория, но на едноличния търговец му е отказано това право. Човекът разказа, че като започнал да си търси правата, от министерството му назначили две ревизии, при които пък изчезнали важни документи. Затова той писал лично до министъра. Но ето че 
вашата служителка Малахова е отворила личното ми писмо до вас 
и ми отговаря, но така тя нарушава неприкосновеността на кореспонденцията ми с вас, заяви гневно мъжът и обеща „г-жа Малахова да получи призовка от Софийски градски съд за това нарушение“. Министър Калфин пое папката, която Илиев му връчи, и обеща да проучи сулчая, като не пропусна да се застрахова, че въпросната служителка е най-добрият експерт в МТСП.
Мариан Димитров повдигна въпроса за плоския данък, въведен по време на правителството „Станишев“, в което Ивайло Калфин също бе министър, но на външните работи. Всички вие, които правите реформата, някой от вас живял ли е с 220 лева, които обявявате за минимална пенсия, възкликна Димитров.
Това, което правим сега като реформа, няма да даде осезаем резултат по времето, когато аз съм министър, нито дори в следващото правителство, но ако и ние не направим нищо, рискуваме още десетилетия нищо да не помръдне, отговори Калфин. И посочи, че бюджетът на НОИ - 9 милиарда и 700 милиона лева - в момента се формира с 5 милиарда лева от националния бюджет. „Идеята е той да стане сравнително независим, а един от начините за това е като се повишат вноските за пенсия. Аз предложих те да се увеличат с 4,5% за следващите две години, но работодателите се съгласиха само на 2 процента. Но ако и ние продължим да замразяваме картината, както става от 1999 година насам, когато правителството на Иван Костов предложи реформите, проблемите само ще се задълбочават“, каза министър Калфин. 
Няколко души зададоха въпроси, свързани с пенсионирането на учителите. Преподавателка по литература, която сега е социален работник, сподели притеснението си, че така 
ще изгуби 10-те заплати, които се дават на учителите 
при излизането им в пенсия и настоя за изменения в закона, за да могат всички с дълъг учителски стаж да получават тези пари. Тези 10 допълнителни заплати се изплащат от Министерството на образованието и науката, а не от НОИ, така че ние няма как да се намесим в такива ситуации, обясни Калфин. И отговори и на друг въпрос, свързан с ранното пенсиониране: „За първи път даваме възможност човек да се пенсионира с година по-рано от указаното в закона - но той ще получава пенсия по-малка от полагащата се: намалението е с по 0,4% за всеки недостигащ месец. И още нещо - когато след това пенсията се осъвременява, тя ще се актуализира от по-ниската база“, каза социалният министър. 
На други питания на русенци той разясни, че през есента ще има отново отворени програми с европейско финансиране за хората с увреждания, а „паузата“ в момента се дължи на луфта между затварянето на стария програмен период и старта на новия. А на разтревожения въпрос на русенка, която запита за програмите за безработните над 50-годишна възраст министърът обясни, че в момента се търси вариант, който да удовлетвори възможно най-голям брой българи, останали без работа в предпенсионна възраст. В момента има една такава програма - но тя ще помогне едва на 29 души, което, сами разбирате, не върши работа, каза Калфин. И разгърна своето виждане за ангажиране на работодателите, които сега са дистанцирани, тъй като при пенсиониране те трябва да изплатят на човека две заплати. Безработните над 50 години са около 126 000 души и ние търсим начин да стимулираме работодателите, за да задържат тези хора за по-дълго време на работа, увери Калфин.