Условно светът се дели на два типа хора – тези, които безусловно посрещат всеки нов ден с усмивка, и онези, които – противно на първите, винаги намират за какво да се оплакват.

Много статистики през последните години у нас дават превес на негативно настроените. Съвсем логично негативната настройка води до негативно настроение и мисли.

В следващите няколко реда ще се опитаме да изброим няколко важни съвета, с които да преборим негативната нагласа.

За да контролираме потока от негативни емоции, първо тряба да приемем, че ще положим усилия да погледнем на света от хубавата му страна дори когато това ни се струва невъзможно.

Най-добрата контраатака е в ситуации на негативно изживяване да извикаме в съзнанието моменти от миналото, които са ни карали да се чувстваме спокойни и щастливи. Спомените лесно разсейват моментния импулс.

Важно е също да избягваме да си правим кардинални изводи за ситуацията, в която се намираме. Всичко е преходно и предпоследно. Само след 10 минути ситуцията, която ни кара да виждаме света в черни краски, може да е коренно различна.

Няма място за паника. Единственият резултат от нея би бил загубата на време, което може да се оползотвори в намирането на решение.

Поводите за позитивизъм не трябва да бъдат подминавани с лека ръка. Според някои социолози голяма част от хората са черногледи, защото това се е превърнало в навик, а не защотото няма причини за усмивки.

Със следващото видео – „Как да разкараш нагативните хора от живота си“, ви даваме поне една причина за усмивка: