Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун започна в началото на юли нов проект „47 усмивки“, с който иска да накара обществото да обърне внимание както на различните деца, така и на порасналите вече хора със Синдром на Даун, да приеме техните различни лица и да открие красотата им. Затова от сдружението обявиха фотоконкурс „47 усмивки“, който има за цел да покаже красотата и естествения образ на „слънчеви деца“, както и наричат болните от Синдром на Даун дечица.
Фотоконкурсът е отворен за всички фотографи-професионални или любители, които искат да представят своя поглед върху хората със Синдром на Даун. Целта е да се покаже непознатият за обществото образ на децата, младежите и възрастните със Синдром на Даун, да се изтъкнат характерни за тях физически и емоционални черти, да се внуши естествената идея за това, че те са неразделна част от живота на всички нас и да се даде възможност на хората да се докоснат до техния свят, виждайки го през очите на свободен и непредубеден човек.
Синдромът на Даун е най-често срещаната хромозомна аномалия, а статистиката показва, че едно на 700 деца се ражда със Синдрома на Даун. Те са притежатели на 47 хромозоми, с една в повече от „стандартния“ човек, откъдето идва и изборът на числото 47 в темата. Усмивката пък е техният запазен  знак.  
Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун е единствената легитимна организация в България, която представлява децата и възрастните с най-честата генетична аномалия, но не разполага с достатъчно качествени български изображения на темата Синдром на Даун. Чрез проекта „47 усмивки“ тя ще обогати своя снимков фонд с професионални фотографии и ще може да защитава още по-добре интересите на всички хора със синдром на Даун. Чрез качествени и вдъхновяващи фотографии сдружението ще популяризира идеята, че те са неразделна част от живота на всички хора в обществото и имат право да бъдат уважавани и обичани.
Желаещите да участват в конкурса могат да се запишат до края на август на е-mail: [email protected] или [email protected] или на телефон 0894 443623. Снимки могат да се изпращат на: [email protected] до 1 октомври. Участниците трябва да посочат име, телефон за връзка и email, както и имена на човека/хората върху фотографията и адрес за кореспонденция с тях. Желателно е всеки кадър или група кадри да бъдат съпроводени с кратък текст, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката, както и мотивът да се включите в проекта. Пълна информация за техническите изисквания може да бъде намерена на интернет страницата на сдружението - www.downsyndromebg.org.
Фотографиите  ще бъдат оценявани от жури, включващо представители на сдружението и трима изявени български журналисти с отношение към фотографията и доказани приятели на каузата, които не броят хромозоми - Марина Евгениева, Ники Кънчев и Иво Христов. Журито ще определи финалните 47 фотографии, които ще станат част от благотворителна изложба.