Русенската Регионална служба по заетостта е на първо място в страната по процент заявени свободни работни места за младежи, съобщи вчера министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По програми за младежка заетост тук са обявени 1700 места, уточни той и добави, че Русе стои най-добре в страната и по още един показател - по брой назначени на стаж студенти. Той похвали и новия кариерен център на РЗС, който работи от няколко месеца в центъра на града.
Министър Калфин, който вчера посети Русе, разгледа кариерния център заедно с предшественика си и действащ председател на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов, когото съвършено случайно срещна вчера следобед на площада в града. Малко съм неглиже - опита се да се оправдае депутатът, който от миналия петък е във ваканция, но министърът, сам облечен в строг черен костюм, настоя и двамата прекосиха напечения от августовското слънце площад, придружени от шефа на РСЗ Драгомир Николов, също в официален костюм. 
Преди това министър Калфин разясни на пресконференция предстоящите приоритети в работата на МТСП. От есента ще влезе в ход нова програма за безработните в предпенсионна възраст. В момента останалите без работа на възраст над 50 г. са 126 хиляди души, каза Калфин. Друга новина, която със сигурност ще зарадва хората с ниски доходи, е, че се разширява програмата за обществените трапезарии и те вече ще бъдат отворени целогодишно. Вероятно 260 000 българи ще се възползват от друга програма - за хранителни помощи, съобщи министърът. След като миналата година такива помощи не бяха раздавани, сега пакетите с храни отново ще зарадват бедните, обясни министърът. Той подчерта, че почти всички хранителни продукти в пакетите ще бъдат произведени в България и няма да има „смешни екзотики“ от рода на нескафе „Инка“. 
Ще се работи и по програмата за личните асистенти, тъй като там наистина има проблем, призна министърът. Подадените молби са 50 000, а назначените лични асистенти са 13 800, с други думи, сега може да се изпълни по една на всеки 3 заявки. Решаването на това разминаване предстои, както и работата наесен по няколко  нови закона - за равните възможности, за социално подпомагане, за насърчаване на заетостта. 
Министърът подчерта специално очакванията си дуалното образование по-скоро да бъде въведено у нас, за да помогне на образованието да подготвя нужните на икономиката занаятчии. Според него немският опит е показателен, Калфин се надява и да е заразителен за родния бизнес. 
Пресконференцията на социалния министър беше по въпроси от ресорите на МТСП, но премина на фона на флагчето на политическа партия АБВ.
Посещението ми е за среща с регионалните ръководители на Бюрото по труда, Инспекцията по труда и дирекция „Социално подпомагане“ и за среща с русенци, уточни вицепремиерът Калфин. И с няколко изречения обобщи намеренията на АБВ да се представи успешно на местните избори, след като вече с успех се е явявала на избори за европейски и за български парламент.